Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ihracat raporu serisinin beşincisi olan “İhracat 2023 Raporu” yayımlandı. Türkiye’nin 2023 yılı ihracatının 264,7 milyar dolar olarak öngörüldü. Raporda, hem küresel ticareti hem de Türkiye’nin ihracatını etkileyen gelişmelere ve beklentilere de yer verildi.
Küresel talebin Türkiye’nin ihracatında belirleyici rol oynadığını bildiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Ekonometrik modelleme yöntemlerinden faydalanarak bir ihracat tahmini hazırladık. Mevcut bulgular ışığında küresel gelir düzeyindeki ivme kaybının, ihracatımızın artış hızında yavaşlamaya yol açtığı görülüyor.” dedi.
Bu sene sadece dijital ortamda yayımlanan raporda Gültepe, her yıl düzenli olarak hazırlanan ihracat raporunda güvenilir kaynaklardan elde edilen verilerin bilgiye dönüştürüldüğünü vurguladı. Bilgilerin analizlerle desteklediğini söyleyerek, raporun ihracatçılar için kapsamlı bir el kitabı olduğunu öne sürdü.
Küresel Büyümede Yavaşlama Beklentilerinin İhracata Etkisi
Raporda bu yılın odağının, küresel büyümede yavaşlama beklentileri ve ihracata etkisi olarak belirlendiğini ileten Gültepe, global büyümede yavaşlamanın Türkiye ihracatına olası yansımalarına odaklanıldığını vurguladı.
Türkiye’nin ihracatının global ekonomilerindeki büyümeyle doğrudan ilişkili olduğunu bildirerek, küresel talebin ihracat açısından belirleyici rol oynadığını kaydetti.
Ekonometrik bulgulara göre bu sene Türkiye’nin ihracatının yüzde 4,13 artışla 264,7 milyar dolara yükseleceği öngörüldü. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlerin ihracatta 2,6 milyar dolarlık bir kayba sebep olduğu paylaşıldı.
Gültepe yayımlanan raporda yeşil Mutabakat, dijitalleşme, blockchain, yapay zeka ve metaverse teknolojisi gibi yakın gelecekte ticareti etkileyecek konularla ilgili ayrıntılı çalışmaların da yer aldığını aktardı.
Türkiye, 2022’de 254,2 Milyar Dolarlık Mal İhracatı Yaptı
Türkiye’nin 2022’de hem mal hem de hizmet ihracatında en yüksek yıllık değere ulaştığı ifade edilerek, 2022’de 254,2 milyar dolarlık mal ihracatı ve 90,3 milyar dolarlık da hizmet ihracatı gerçekleştirildiğine işaret edildi.
Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı payın 2022 yılında yüzde 1,02’ye yükseldiğinin bilgisi verilerek, son 3 yılda küresel ihracattan hızlı büyüdüğü söylendi. Böylece küresel ihracattan alınan payın en büyük seviyeye çıktığına dikkat çekildi.
2022’de kimyevi maddeler ve mamulleri 33,5 milyar dolarla en çok ihracata imza atan sektör oldu. Takiben otomotiv 31 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 21,2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Türkiye Ekonomisinin 2022 Yılı Büyümesine İhracatın Katkısı 2,2
Türkiye ekonomisinin 2022’yi yüzde 5,6’lık bir büyümeyle tamamladığı bildirilen raporda, büyümeye ihracatın katkısının 2,2 olduğu ifade edildi.
Küresel mal ticareti ise 2022’de 24,5, küresel hizmet ihracatı ise 7,2 milyar dolara çıktı. 2023 yılında ise küresel ticaretin miktar bazında yüzde 1,7 artması öngörüldü.
Raporda 2023 yılındaki küresel riskler ise jeopolitik, ekonomik, çevresel, sosyal ve teknolojik olmak üzere beş kategoride analiz edildi.
Raporda, “Teknolojik ve çevresel riskler orta ve uzun vadede risk algılamalarının merkezinde yer alıyor. Dolar/TL kurunda yılın ikinci yarısında artış bekleniyor. Türkiye’nin döviz kuru rekabetçiliğinin korunması önem taşıyor.” ifadeleri de yer aldı.
KAYNAK: AA