Çinli internet devi ByteDance’in oyun sektörüne yeni atılımı geçen yıl büyüyen mobil oyunlarına yaptığı harcamalarla umut vaat ediyor. Şirket son dönemdeki hamleleriyle rakipleri Tencent ve NetEase’e meydan okuyor.
Veri analitiği şirketi Sensor Tower’a göre ByteDance, 21 Haziran 2021 ile 20 Haziran 2022 arasında mobil oyunlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oyuncu harcaması artışıyla 1 milyar dolarlık seviyeyi gördü. Bu rakam, Apple App Store ve Google Play’den alınan verileri içermekte olup Çin’deki üçüncü taraf Android mağazalarını içermiyor.
ByteDance Agresif Büyümesini Sürdürüyor
Kısa video uygulaması TikTok ve Çin versiyonu Douyin ile bilinen ByteDance, Tencent ve NetEase’in Çin’de hakim olduğu bir alan olan mobil oyun sektöründe agresif bir şekilde genişlemeye çalışıyor. Şirket bu hedef doğrultusunda bu yılın başlarında bünyesinde özel bir oyun iş birimi kurdu.
ByteDance geçen yıl, büyük oyun stüdyoları Moonton ve C4’ü satın alarak denizaşırı ülkelerdeki çabalarına büyük bir ivme kazandırmış ve anlaşmasının bir parçası olarak popüler oyunları bünyesine dahil etmişti.
Veriler incelendiğinde; oyuncu harcamalarının büyük kısmının ByteDance’in satın aldığı oyunlara yapıldığı görülüyor. Sensor Tower, Mobile Legends: Bang Bang’in 317,7 milyon dolarla yıllık 1 milyar dolarlık rakamın yüzde 32’sini oluşturduğunu, Girls Chronicle: Idle Heroine’nin ikinci sırayı aldığını raporluyor.
Sensor Tower’dan Craig Chapple, ByteDance’in Mobile Legends geliştiricisi Moonton ve Girls Chronicle stüdyosu C4 ile yaptığı anlaşmaların dönüştürücü bir rol oynadığını söylerken sözlerine şöyle devam ediyor:
“Oyun operasyonlarını o kadar hızlı geliştirdi ki, şimdiden özellikle Çin ve Asya’da önemli bir mobil oyun yayıncısı haline geldi. Tabii ki NetEase ve Tencent gibi ağır sıklet rakipleri yakalamak için önünde uzun bir yolu var, ancak doğru yönde ilerliyor.”
Karşılaştırma yapmak gerekirse; 21 Haziran 2021 ile 20 Haziran 2022 arasında Tencent mobil oyunları oyuncu harcaması dünya çapında toplam 7,9 milyar doları bulurken; NetEase’in rakamı, ByteDance’in 1 milyar dolarına kıyasla yaklaşık üç katı olarak 3,1 milyar doları buldu.
Ancak TikTok uygulamasıyla dünya çapında başarı yakalayan Pekin merkezli şirketin, yeni satın almalar sayesinde oyun alanında sonuçlar almaya başladığı bir gerçek.
Chapple, şirketin en büyük pazarlarının Asya’da olduğunu, Japonya’nın mobil oyunlara yapılan oyuncu harcamalarının yüzde 34’ünü oluşturduğunu, Çin’in ikinci sırada ve ABD’nin üçüncü sırada olduğunu söylüyor.
Çin’deki Denetim Büyümeye Önemli Engel
Çin’deki düzenleyiciler yerel oyun sektörünün denetimini sıkılaştırdığından, uluslararası genişleme ByteDance için kilit önemde. Geçen yıl Pekin, 18 yaşın altındaki çocukların haftada yalnızca üç saate kadar çevrimiçi oyun oynamasına izin verileceğini duyurmuştu.
Bunun yanında Çin’in oyun endüstrisi, aylarca süren bir onay dondurmasından daha yeni çıkıyor. Ülkede oyunlardan para kazanılabilmesi için yasal onay gerekiyor.
Bu katı önlemler, Tencent’in yılın ikinci çeyreğinde şimdiye kadarki en yavaş gelir artışını kaydetmesiyle Çin’in oyun devlerini vururken şirketler büyümelerini sürdürebilmek için uluslararası pazarlarda daha aktif olmaya başladı.