Ticaret savaşlarında birkaç günlük sessizlik yaşanırken, etkilerinin ne kadar büyük olabileceğine dair beklentiler yayınlandı. Yeni yorumlar ise gelmeye devam ederken ABD ve Çin, ticaret konusunda müzakerelere yeniden başlamaya açık olduklarına işaret etmişti. Bu gelişme ile piyasalar bir miktar soluklanmış ve kendine gelmişti. Ticaret savaşının olası etkileri üzerine yorumlar ise gelmeye devam ediyor.
Danske Bank A/S‘ye göre; İsviçre frangı, Danimarka ve İsveç kronu, Çin’e karşı doğrudan ticari maruziyetleri görece düşük olsa da küçük ve açık ekonomiler olmaları nedeniyle büyük bir ihtimalle en kötü etkilenen para birimleri olacaklar.
Macar forinti ise gelişen piyasalar arasında metal fiyatlarına karşı yüksek hassasiyeti nedeniyle özellikle kırılgan olarak değerlendiriliyor.Danske’den Jens Nærvig Pedersen, “İskandinav paraları büyük ölçüde küçük ve açık ekonomiler olmaları nedeniyle Danimarka özelinde küresel nakliye faaliyetlerine bağlı olduğu için yükselen ticaret savaşına karşı kırılgan,” ifadelerini kullandı. İsviçre frangının ise küçük ve açık ekonomi olması sebebiyle ve Çin ekonomisine görece yüksek maruziyeti nedeniyle öne çıktığını belirtti.
Danimarka kronu ise Türk lirası karşısında yüzde 0,1’e yakın artıda seyrederek 0,764 liradan işlem görüyor.USD/DKK paritesi de düşüş yönünde eğilim gösterirken, bugün yüzde 0,14 oranında ekside ve 6,3554 seviyesinden alıcı buluyor. Grafiğin seyrine baktığımız zaman dalgalı bir seyrin hakim olduğu da görülmektedir.
İsveç kronu, Türk lirası karşısında yüzde 0,09 oranında artıda seyrediyor ve 0,5515 liradan alıcı buluyor.USD/SEK paritesi ise bugün yüzde 0,28 oranında ekside seyrediyor ve 8,7997 seviyesinden işlem görüyor. Paritenin grafiğinde frank ve Danimarka kronuna benzer iniş çıkışlar da dikkat çekiyor.
İsviçre frangı, Türk lirası karşısında dalgalı seyrini sürdürürken bugün yatay hareketle 4,8738 liradan işlem görüyor.USD/CHF paritesi ise düşüş trendi gösterirken, bugün yüzde 0,18 oranında ekside seyrediyor ve 0,9951 franktan işlem görüyor. Ticaret savaşlarının başlangıcı olan 6 Temmuz tarihinde ise 4,6280 liradan kapanış gerçekleştirmişti. Gün boyu kaydettiği en yüksek seviye, 4,6608 olmuştu. Bu tarihten sonra ise hızlı bir yükseliş kaydetti. Türk lirasında görülen dalgalanmalar da bu noktada önemli olarak görülmelidir.