ABD ile Çin arasında bu yıl başlayan ticaret konusundaki anlaşmazlık, küresel boyutta bir savaş haline gelerek birçok ülkeyi ve sektörü doğrudan ya da dolaylı olarak etkiledi. İki ülkenin karşılıklı olarak yaptığı hamleler gerilimin daha da artmasına sebep oldu.
Bizim analistlerimiz ise yaptığı yorumlarda bu durumun Türkiye için bir fırsat olduğunu ve çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Uzmanlar, 2018 yılında başlayan ve kısmen yavaşlayan ticaret savaşlarının asıl acısının 2019 yılında hissedileceğini düşünüyor.
Moghadam: “Ticarette herhangi bir müdahale ekonomi üzerine koyulan bir vergi olacak”.GoPro Inc.’in ABD’ye giden kamera üretiminin gelecek yaza kadar Çin’in dışına alması beklenirken, bu adımı atan ilk tanınmış elektronik üreticisi olması bekleniyor. FedEx Corp.’un kar tahminini düşürdüğü bildirilirken, uluslararası hava yükü kapasitesini de azalttığı belirtildi.
San Francisco merkezli, 4 bin lojistik tesisine sahip olan Prologis Inc.’nin CEO’su Hamid Moghadam, ticarete yapılan her müdahalenin ekonomiye vergi olarak yansıdığını, dünya ekonomisinin de muhtemelen bunun sonucu olarak yavaşlayacağını dile getirdi.
Ticaret savaşlarının etkisiyle bu yıl Standard&Poor’s 500 Endeksi’nde %6 oranında düşüş oldu.Söz konusu gerilim ABD piyasalarında sert satışların yapılmasına sebep olurken, Çin hisse senedi piyasasında ise 2 trilyon dolarlık bir erime oldu ve ayı piyasasına girdi. Son verilerin ticaret savaşının gelecek yıl ABD ekonomisi üzerinde negatif etki yaratacağına işaret ettiği vurgulanırken, ABD tüketicilerinin, ekonominin geleceğine ilişkin iyimserliği son iki yılın en düşük seviyesine indi. Bu beklenti küçük işletmelerin iyileşmesinde de son iki yılın en düşük seviyesini görürken, 2019 yılında daha düşük kar artışlarının beklendiği yorumlanıyor.
IMF ticaret bariyerlerinin daha da güçlü hale geldiğini belirtti. Ticaret savaşlarından etkilenen ülkeler arasında yer alan Almanya’da kilit makine sektörü üretiminin bu yıl 2011’den bu yana en yüksek artışı gerçekleştirmesi bekleniyor, fakat gelecek yıl %2 oranında yavaşlaması öngörülüyor.
ABD’nin Avrupa ve Japonya’dan ithal edilen otomobillere gümrük tarifesi koyma riskinin, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin bazıları arasındaki ilişkilerin kötüleştirebileceği tahmin ediliyor. New York’ta Citigroup ekonomistlerinden Cesar Roja, tarife konusundaki belirsizliğin ticaret ve yatırım planlarında baskı yaratmaya devam edeceğini söyledi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.