Ticaret Bakanlığı bugün yaptığı açıklamayla ithalat kaynaklı dampingli ve menşe saptırmalı haksız rekabete karşı yerli üreticinin yanında olduklarını vurguladı. Bakanlık açıklamasında, üretim ve istihdamı artırma hedeflerine yönelik politikalarını etkin bir şekilde uygulamayı sürdürdüklerini kaydetti.
Üretim hedefli politikalarının en önemli kolunun yerli üreticinin korunması olduğuna işaret ederek, menşe ve tarife saptırmalarının uluslararası dış ticaret kurallarına aykırı ancak aktif olarak kullanıldığı bilgisini verdi.
Türkiye Üreticisini Koruyan Ülkeler Arasında
Ticaret Bakanlığı açıklamasında, Türkiye’nin yerli üreticileri ithalat kaynaklı haksız uygulamalara ve tehditlere karşı ticaret politikası savunma araçlarıyla koruyan ülkeler arasında olduğunu belirtti. Türkiye ithalatının yüzde 88’lik kısmınınsa hammadde ve yatırım malından oluştuğunu ekledi.
Söz konusu kapsamda anti-damping tedbirleri çerçevesinde, 1995’ten bu yana Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olarak toplam 204 tedbir alındığına işaret etti. Türkiye’de halihazırda 126 adet anti-damping ve anti-sübvansiyon tedbirlerinin yürürlükte olduğunu paylaştı.
Türkiye’nin 2022’deki ithalatının 4 milyar dolarlık bölümünün tedbirlere tabi olduğunu ve anlık olaraksa 11 ülke menşeli 12 ürün grubunda soruşturmaların sürdüğünü ifade etti.
Şu anda 9 adet korunma tedbirinin yürürlükte olduğunun bilgisini veren Ticaret Bakanlığı, tedbirlerin 2022’de yaklaşık 800 milyon dolarlık ithalata etkide bulunduğunu ifade etti.
İhracat Pazarlarına Engelsiz Erişim Sağlanıyor
Yerli üreticileri koruma altına alarak Türkiye’deki istihdam ve üretimin artışına öncelik verildiğini aktararak, şu ifadelere yer verdi;
“Ticaret Bakanlığı olarak, ülkemiz menşeli ürünlere karşı diğer ülkelerce yürütülen ticaret politikası savunma araçları soruşturmalarında, ülkemiz ve ihracatçılarımızın hakları ilgili ülke makamları nezdinde ve uluslararası platformlarda etkin şekilde savunularak ihracat pazarlarına engelsiz olarak erişimleri sağlanmaktadır.”
İhracat, ithalat, üretim ve istihdam alanındaki büyümenin öncü göstergelerinden olan ihracat rakamlarını işaret eden bakanlık, bunun yanında üretim temelli ithalat uygulaması ile ülke ekonomisinin büyümesine, gelişmesine ve toplumsal refaha öncelik verildiğini paylaştı.