Tether, Türkiye’nin bor piyasasını dijital varlıklarla dönüştürme önerisiyle ülke yetkililerini ikna etmeye çalışıyor. Bu adım, kripto para sektörünün emtia piyasalarına yönelik genişleme hamlelerinden biri olarak öne çıkıyor.
kolayca yatırım yapın
Stablecoin ihraççısı Tether, Türkiye hükümeti yetkililerine blockchain teknolojisi kullanarak bor minerallerini temsil eden dijital varlıklar oluşturma teklifini sundu. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, bu öneri özel görüşmelerde dile getirildi. Ayrıca, Tether’in İstanbul’da bir dijital varlık borsası kurma fikrini de gündeme getirdiği belirtildi.
Bor madeni için dijital varlık önerisi, gerçek dünya varlıklarını dijital olarak temsil eden token’lar oluşturma süreci olan tokenizasyon kavramına dayanıyor. Destekçileri, tokenizasyonun bazı pazarları modernize edebileceğini savunuyor.
Bor ürünleri genellikle seramik, deterjan, gübre ve cam üretiminde kullanılıyor. Türkiye’nin tekelleşmiş bor sağlayıcısı olan devlet kuruluşu Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, ülkenin dünya bor rezervlerinin yüzde 70’inden fazlasına sahip olduğunu tahmin ediyor. Hükümet, 2024’te yaklaşık 1,3 milyar dolarlık satış öngörüyor.
Kripto Para Kullanımı
Tether’in neden özellikle bor madenine odaklandığı ve bu teklifin ne gibi faydalar sağlayabileceği tam olarak net olmasa da, Türkiye yüksek enflasyon ve değer kaybeden lira nedeniyle dijital varlık şirketleri için cazip bir pazar haline geliyor.
Blockchain istihbarat şirketi Chainalysis’in verilerine göre, Türkiye son 12 ayda yaklaşık 137 milyar dolarlık kripto para girişiyle dünyada yedinci sırada yer aldı.
Bir Türk hükümet yetkilisi, bor madeni için önerilen dijital varlık planının şu anda uygulanabilir olmadığını belirtirken, Enerji Bakanlığı’ndan bir bürokrat Tether ile yapılan görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ifade etti.