
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), yayımladığı 18. Para Politikası Değerlendirme Notu’nda, Türkiye’nin 2025 yılı enflasyon beklentilerine ulaşmasının zorlaştığını vurguladı. Raporda, özellikle faiz indirimlerinin enflasyon beklentilerini dengelemede yetersiz kaldığı belirtilirken, enflasyonla mücadelenin riskler barındırdığına dikkat çekildi.
TEPAV’ın analizine göre, Türkiye’nin Ocak ve Şubat 2025’te kaydettiği yüksek tüketici enflasyonu, G20 ülkeleri arasında en üst sıralarda yer aldı. Merkez Bankası’nın 2025 yıl sonu enflasyon tahmininin üst sınırına ulaşmasının zor olduğu ifade edilirken, yıllık enflasyonun azalış eğilimi göstermesi beklense de makroekonomik programın önündeki risklere vurgu yapıldı.
TEPAV: Enflasyon tahminleri üç kez revize edildi
Raporda, son altı ay içinde enflasyon tahminlerinin üç kez yukarı yönlü revize edilmesi dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi. Özellikle faiz indirimlerinin enflasyon beklentilerini istikrara kavuşturamadığı ve bu durumun enflasyonla mücadeleyi sekteye uğrattığı belirtildi.
Ayrıca, en son yapılan yukarı yönlü tahmin güncellemesinin, politika faizinin düşürüldüğü toplantının hemen ardından gerçekleşmesinin, para politikasına olan güveni sarsabileceği dile getirildi. Değerlendirme Notu’nda, bazı mal ve hizmet fiyatlarında görülen sert artışların ardından yapılan indirimlerin, fiyat belirleme süreçlerinde öngörü eksikliğini gözler önüne serdiği vurgulandı.
Politika faizinde değişiklik gerekli mi?
Bu durumun, kurumlar arası koordinasyon eksikliğini ortaya koyduğu ve enflasyon beklentilerinin hedeflerle uyumlu hale gelmesini geciktirdiği kaydedildi. TEPAV Para Politikası Çalışma Grubu, mevcut ekonomik göstergeler ışığında, politika faizinde ani bir değişikliğe gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi.
Ancak, enflasyonla mücadelede güvenilir politikaların oluşturulması ve makroekonomik istikrarın sağlanması için daha güçlü adımlar atılması gerektiği belirtildi.