Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TEPAV: Yüzde 80’in Üzerinde Perakendeci İyileşme Beklemiyor

TEPAV, Temmuz ayı perakende güven endeksi verilerini açıkladı. Gelecek 3 ayda iş durumlarında iyileşme bekleyen perakendecilerin oranı yüzde 20’nin altında kaldı.
TEPAV: Yüzde 80’in Üzerinde Perakendeci İyileşme Beklemiyor
HABER GİRİŞ

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Temmuz 2022 dönemi perakende güven endeksi (TEPE) raporunu paylaştı.

TEPAV verilerine göre tüketici güven endeksi bir önceki aya göre Temmuz’da 11,4 puan, geçen senenin aynı ayına göre 9,8 puan artış gösterdi.

TEPE anketine katılan perakendeciler arasında son 3 ayda iş durumlarının kötüleştiğini belirtenlerin oranı yüzde 40,6 oldu.

Önümüzdeki 3 ayda iş durumları için iyileşme beklentisi olanların oranı ise yüzde 20’nin altında kalarak yüzde 16,4 olarak gerçekleşti.

Önümüzdeki 3 ay için satış fiyatında yükselme bekleyen perakendecilerin oranı yüzde 77’ye indi.

GCM Yatırım Banner

Perakendecilerin gelecek döneme yönelik satış beklentisi, geçen aya ve geçen yıla göre artış gösterdi. Buna göre önümüzdeki 3 aylık dönemde satış beklentileri, bir önceki aya göre 7,3, bir önceki yılın aynı ayına göre 8,5 puan arttı.

Anket verilerine göre perakendede satış beklentisi artarken, istihdam beklentisi azaldı. Haziran ayı ile kıyaslandığında Temmuz’da “mevcut stok düzeyi” ve “önümüzdeki 3 ayda istihdam beklentisi” olumlu yönde seyretmedi.

Elektrikli Ev Aletleri, Radyo ve Televizyonlar Sektöründe Seyir Pozitif

TEPAV’ın Temmuz ayı raporuna göre perakende güveni en fazla artan sektör elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörü oldu.

Perakende güveni alt sektörler bazında incelendiğinde; motorlu taşıtlar, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü ortalamanın altında kaldı.

En Yüksek Güven Batı Karadeniz Bölgesi’nde

Bölgelere göre inceleme yapıldığında, perakende güveninde en fazla artış Batı Karadeniz Bölgesi’nde yaşandı.

Ortalamanın üzerinde değişim gerçekleşen diğer bölgeler şunlar oldu: Doğu Karadeniz, Ortadoğu Anadolu, Batı Marmara, İstanbul, Kuzeydoğu Anadolu ve Orta Anadolu.

Ortalamanın altında değişim gerçekleşen bölgeler: Güneydoğu Anadolu, Ege, Akdeniz, Doğu Marmara ve Batı Anadolu oldu.

Temmuz ayında çarpıcı bir düşüş 10,8 puan ile Batı Anadolu Bölgesi’nde yaşandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.