Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TEPAV: Mayıs’ta Sigortalı Çalışan Sayısı 22,9 Milyon Oldu

TEPAV, Mayıs ayı istihdam izleme bültenini yayımladı. Sigortalı çalışan sayısı artarken, ücretli çalışan grubunda sınırlı miktarda yükselme yaşandı.
TEPAV: Mayıs’ta Sigortalı Çalışan Sayısı 22,9 Milyon Oldu
HABER GİRİŞ

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Mayıs 2022 dönemine ait istihdam izleme bültenini paylaştı.

TEPAV raporuna göre Mayıs ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,6 oranında artış gösterdi. 1 milyon 15 bin kişilik artışla sigortalı çalışan sayısı 22,9 milyona ulaştı.

Toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,7’sini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubunda ise sınırlı miktarda yükselme yaşandı.

SGK verilerinde kayıtlı istihdamın esas alındığı raporda, sigortalı ücretli çalışan grubunda yıllık olarak yüzde 5,3 artış oldu. Kişi sayısındaki artış ise 834 bin olarak açıklandı.

Sigortalı ücretli çalışan grubunda Mayıs ayında görece artış yaşansa da söz konusu grubun yıllık artış oranlarında geçen yılın Nisan ayından bu yana gerileme gerçekleşti.

GCM Yatırım Banner

Esnaf Sayısında Artış Sürdü, Çiftçi Sayısı Yine Düştü

Mayıs ayında esnaf-çiftçi grubunda yüzde 4,5 artış kaydedildi. Alt meslek gruplarında ise eğilimler farklılık gösterdi. Söz konusu dönemde esnaf sayısında 182 bin kişi sayısı ile yüzde 7,6 artış gerçekleşti.

Çiftçi sayısında ise seyir yine aşağı yönlü oldu; bu grupta 51 bin kişi sayısı ile yüzde 9,5 oranında düşüş görüldü. Buna karşın esnaf grubu geçen yılın ekim ayından beri en hızlı artış gösteren çalışan sınıf olarak kayda geçti.

Kamu sektöründe yer alan sigortalı çalışan grubundaki artış ise yüzde 1,6 ile sınırlı kaldı.

İstihdamın Yarıdan Fazlasını İmalat, Toptan ve Perakende ile İnşaat Oluşturdu

Sigortalı ücretli çalışanların yer aldığı sektörler incelendiğinde; yüzde 52,4’lük payı oluşturan grubun üç ana sektörde istihdam edildiği görüldü. Bu sektörler; imalat, toptan ve perakende ticaret ile inşaat oldu.

Mayıs ayında imalat sektöründe yüzde 27,3, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 15,4 ve inşaat sektöründe yüzde 9,6 artış gerçekleşti.

Yıl bazında değişimler incelendiğinde; imalatta yüzde 4,3, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 6,1 artış yaşandı. İnşaat sektöründe ise yüzde 7 oranında düşüş oldu.

İnşaat sektöründeki düşüş eğilimi geçen yılın Nisan ayından itibaren yaşanıyor. Sektörde, yıllık istihdam artışlarında şiddetli bir gerileme yaşanırken, bu yılın Mart ayı itibarıyla başlayan daralma Mayıs ayında da devam etti.

En Çok İstihdam Artışı Perakende Ticaret, Eğitim ve Giyim Eşyaları İmalatında

Mayıs ayı bülteninde en çok istihdam artışı görülen sektörler; perakende ticaret, eğitim ve giyim eşyaları imalatı oldu.

Perakende ticaret sektöründe 106 bin, eğitim sektöründe 62 bin ve giyim eşyaları imalatı sektöründe 61 bin kişilik artış yaşandı.

Çalışan sayısı en hızlı artan sektör yüzde 162,1’lik artışa ev içi çalışanların faaliyetleri sektörü oldu. Ardından yüzde 36,7’lik artışla konaklama, yüzde 25,2’lik artışla istihdam faaliyetleri ve yüzde 22,6’lık artışla bilgisayar programlama ve danışmanlık sektörleri geldi.

Alt sektörlerde en çok artış, yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde 127 bin çalışan sayısı ile oldu. Bu sektörü 113 bin artışla konaklama sektörü takip etti.

Antalya ve Muğla’da İstihdam Arttı, Artvin’de Azaldı

İstihdam artışlarında illere göre inceleme yapıldığında Mayıs’ta en hızlı istihdam artışının Antalya ve Muğla’da yaşandığı görüldü.

En hızlı istihdam artışı yaşanan diğer iller ise şöyle sıralandı; yüzde 21’lik artışla Antalya, yüzde 17,2’lik artışa Muğla, yüzde 9,8’lik artışla Mersin, yüzde 9’luk artışla Sinop, yüzde 8,3’lik artışla Aydın ve yüzde 7,2’lik artışla Mardin.

İstihdamı en fazla daralan il ise yüzde 10,9’luk düşüşle Artvin oldu.

İşsizlik Ödeneği Başvuruları Azaldı

İŞKUR verilerine göre Mayıs ayında önceki ayla karşılaştırma yapıldığında işsizlik ödeneği için başvuru ve alımlarda düşüş gerçekleşti.

Mayıs ayında başvurularda 24 bin, ödenek alanlarda 6 bin düşüş kaydedildi. Ödenek başvurusunda bulunanların sayısı 113 bin, ödenekten faydalananların sayısı 57 bin oldu.

İşsizlik ödeneğine başvurular ve ödenekten faydalananların sayısında son üç ayın verisinde gerileme yaşandı.

Pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneğinin sonlanmasıyla birlikte işsizlik ödeneği için başvurular Haziran – Temmuz 2021 döneminde 104 binden 232 bine, ödenekten faydalananlar 27 binden 129 bine yükselmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.