
Çin’in en değerli teknoloji şirketlerinden biri olan Tencent’in yatırımları, uzmanların ilgisini çekti çünkü söz konusu yatırımlara bakıldığında bunların arkasında herhangi bir mantığın olmadığı görüldü.
Uzun süredir devam eden yatırımlar Tencent’in stratejisi hakkında soru işaretleri ortaya çıkartırken, odaklanılan firmaların şirketin temel işlerinden, yani sosyal medya ve oyun alanlarından uzak olmaları gözden kaçmadı. Teknoloji yazarı Pan Luan da bunu vurgulayarak; “Tencent’in yatırımlarının arkasında bir mantık yok, o her şeye yatırım yapıyor” ifadelerini kullandı.
Kendisi daha önce de Tencent’in yenilik yapmaktan ziyade şirketin yalnızca heyecan verici teknoloji girişimlerine yatırım yaptığını söylemişti.Bu noktada, Tencent’in Alibaba, Baidu, JD.com, Ant Financial gibi benzer bir yaklaşım sergileyerek pek çok farklı alana yatırım yapmayı tercih ettiğinin üzeri çizildi. Araştırma şirketi CB Insights bu şirketlerinin beşinin de ortalama 1 milyar dolar değerindeki Çin teknoloji şirketlerinin yarısına yatırım yaptığını raporladı. Bu arada Japon Softbank ile Google’ın çatı şirketi Alphabet de bir dizi yeni girişimde hisse satın aldı.
Örneğin, Tencent geçtiğimiz yıl Elon Musk’ın otomobil şirketi Tesla’dan % 5 hisse satın almak için 1.8 milyar dolar harcamıştı. Tencent Başkanı Martin Lau konuyla ilgili; “Tesla’nın gezegen için daha iyi bir gelecek yaratma vizyonunu paylaşıyoruz” demişti. Bununla birlikte Tencent, geçtiğimiz ay New York’ta işlem görmeye başlayan Çinli otomobil şirketi Nio için de 1.1 milyar dolarlık finansman turuna liderlik etmişti.
Yeni nesil otomobiller dışında alışveriş merkezi alanına da yatırım yapan Tencent’in Ocak ayında 3 başka teknoloji şirketiyle birlikte Wanda Commercial Properties’e 5 milyar dolar (34 milyar Çin yuanı) yatırım yaptığı biliniyordu. Ayriyeten hızla büyüyen Çin market zinciri Yonghui’nin de % 5’lik hissesini satın almıştı. Ve bu yatırım Amazon’un Whole Foods’u satın almaşını takiben gerçekleşmişti.
Alibaba ile rekabet etmek için JD.com da dahil pek çok online alışveriş şirketini destekleyen Tencent, Şubat’ta da GoJek’İN 1.5 milyar dolarlık yatırım turunda da yer almış, Didi Chuxing’i de desteklemişti. Tüm bunların yanında Tencent Kasım ayında da Snapchat’ten % 10 hisse satın almıştı. Kısacası, daha bir dizi farklı alana yatırım yapan Tencent’in yatırımlarının arkasında gerçekten bir mantık var gibi görünmüyor denilebilir.