Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Temmuz Ayı Denizcilik İstatistikleri Açıklandı

Adil Karaismailoğlu, Ocak-Temmuz dönemine ait denizcilik istatistiklerini paylaştı. Elleçlenen yük miktarı ne yönde değişti ? İşte detaylar,
Temmuz Ayı Denizcilik İstatistikleri Açıklandı
HABER GİRİŞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakanlığın resmi sitesinde denizcilik istatistiklerini, ihracat ve ithalatta değişen oranları paylaştı.

Karaismailoğlu, Ocak-Temmuz döneminde limanlarda elleçlenen yük miktarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artışla 319 milyon 687 bin tona çıktığını belirtti. Elleçlenen konteyner miktarının da aynı dönemde yüzde 2,1 artışla 7 milyon 365 bin TEU’ya (Yirmi ayak eşdeğer birimi) yükseldiğini duyurdu.

Bakan, Temmuz ayı denizcilik istatistikleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Buna göre Temmuz’da limanlarda elleçlenen yük miktarının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarak 46 milyon 198 bin tona ulaştığını bildirdi.

Temmuz ayını kapsayan dönemde, limanlarda gerçekleştirilen ihracat amaçlı yükleme miktarının yüzde 3,2 artarak 12 milyon 495 bin ton, ithalat amaçlı boşaltma miktarının ise yüzde 11,4 artışla 21 milyon 424 bin ton olduğunu ifade etti.

Temmuz’da dış ticaret taşımaları geçen yılın aynı ayına göre 8,3 arttı. Bunun sonucunda 33 milyon 919 bin tona çıktı. Limanlarda denizyolu üzerinden yapılan transit yük taşımaları ise yüzde 6,7 azalarak 6 milyon 233 bin ton oldu.

GCM Yatırım Banner

Kabotajda taşınan yük miktarı, 6 milyon 45 bin ton ile yüzde 14,4 yükseliş gösterdi.

Sıralamada Birinci Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı

Karaismailoğlu, en fazla yük elleçmesini toplam 7 milyon 388 bin ton yük ile Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesisleri tarafından yapıldığını bildirdi. Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı’nı, Aliağa Bölge Liman Başkanlığı ve Ceyhan Bölge Liman Başkanlığı takip etti.

En Fazla Artış Gösteren Yük Cinsi Kömür

Yük cinsleri istatistiklerinde ise Temmuz’da bir önceki aya göre en fazla artış gösteren yük cinsi 1 milyon 341 bin 167 tonluk artış ile briketlenmemiş taşkömürü oldu.

Taş kömürünü 931 bin 425 ton artış ile ham petrol, 213 bin 805 ton artış ile hurda demiri izledi.

Portland Çimento, limanlarda elleçlenen ihracat yükleri içerisinde 1 milyon 206 bin 806 ton ile ilk sırayı aldı. Limanlarda elleçlenen ithalat yükleri arasında 3 milyon 6 bin 976 ton ile briketlenmemiş taşkömürü birinci oldu.

ABD İhracatta İlk Sırada

Temmuz’da denizyolu ile yapılan ihracatta en fazla yük elleçlemesinin, 1 milyon 617 bin ton ile Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yapılan taşımalarda gerçekleştiği aktarıldı.

ABD’nin ardından sıralamayı İtalya ve İspanya’ya yapılan taşımalar takip ediyor.

İthalatta ise en fazla yük elleçlemesinin, 6 milyon 722 bin ton ile Rusya’dan yapılan taşımalarda gerçekleştiği bilgisi verildi.

Kabotajda Elleçlenen Konteyner Miktarı Yüzde 36,2 Arttı

Temmuz’da kabotajda elleçlenen konteyner miktarı, yüzde 36,2 artarak 73 bin 226 TEU oldu.

Temmuz’da limanlarda elleçlenen konteyner miktarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 azalarak 978 bin TEU’ya düştü. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Ocak-Temmuz aylarını kapsayan dönemde limanlarda elleçlenen konteyner miktarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 artarak 7 milyon 365 bin TEU’ya çıktığını aktardı.

Dış ticarette ise Temmuz’da elleçlenen konteyner miktarı, geçen yılın aynı ayına göre 1,7 yükselerek 755 bin 869 TEU’ya ulaştı.

İhracat amaçlı konteyner yüklemeleri yüzde 0,4 artarak 361 bin 322 TEU, ithalat amaçlı konteyner boşaltmaları da yüzde 2,9 artarak 394 bin 547 TEU oldu.

Elleçlenen transit konteyner miktarında ise azalma görüldü ve yüzde 25 azalarak 148 bin TEU’ya geriledi.

En Fazla Konteyner Elleçlemesi İsrail’e Yapıldı

En fazla konteyner elleçlemesi 100 bin 687 TEU ile İsrail’e yapılan taşımalarda gerçekleşti.

İsrail’in ardından Yunanistan ve Mısır ile yapılan taşımalar, sıralamayı paylaştı.

Limanlarda denizyolu ile yapılan en fazla ihracat amaçlı konteyner yüklemesini 37 bin 858 TEU ile Mısır’a giden konteynerler oluşturdu. Mısır’ı; Çin ve Yunanistan takip etti.

Denizyolu aracılığıyla en fazla ithalat amaçlı konteyner boşaltmasının 69 bin 618 TEU ile İsrail’den gelen konteynerler olduğu paylaşıldı.

Paylaşılan bilgilere göre; Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde, toplam 241 bin 263 TEU konteyner elleçlemesi gerçekleşti. Sıralamayı Mersin ve Kocaeli Bölge Liman Başkanlıkları takip etti.

Karaismailoğlu: Liman Sayımızı Artıracağız

Denizcilik sektörünü de devlet aklı ile planladıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, uzmanlarla gerekli çalışmaların yapıldığını bildirdi. Buna göre denizcilik sektörüne 2053 yılına kadar 21,6 milyar dolar yatırım gerçekleştirileceğini belirtti ve liman tesisi sayısını 217’den 255’e çıkaracaklarını aktardı.

Yeşil liman uygulamalarını yaygınlaştıracaklarını ve yenilenebilir enerji konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan, hedeflerini “Otonom gemi seferleri geliştirilecek ve limanlarda otonom sistemler ile elleçleme verimliliği artırılacak. Limanların aktarma hizmeti kapasitesi genişletilerek bölge ülkelerine hizmet verebilecek çok modlu ve kısa mesafeli deniz taşıma alt yapısını geliştireceğiz.” şeklinde dile getirdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.