Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS), çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Yakın bir zamanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, 2026 yılında tamamlanacağını duyurduğu nükleer santrale yönelik Türk Enerji Birliği Araştırmaları Merkezi (TEBAM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa İlbaş’tan dikkat çeken bir açıklama geldi.
TEBAM Başkanı İlbaş, Türkiye’nin enerjide yüzde 70 oranda dışa bağımlı olduğunu belirtti. Bu yılın Şubat ayı sonu itibarıyla ülkenin elektrik kurulu gücünün 104 bin 136 megavata ulaştığı bilgisini verdi. Kurulu gücün bu kadar olmasının elektrik üretildiği anlamına gelmediğini söyledi.
Türkiye’nin ilerleyen yıllarda enerji tüketiminin daha da artarak devam edeceğini belirten İlbaş, ülkenin kesinlikle nükleer güç santraline ihtiyacı olduğunu kaydetti. Ülkenin dışa bağımlılığı göz önüne alındığında ihtiyacın gözler önüne serildiğini ekledi.
“Akkuyu NGS Türkiye için Gecikmiş Bir Proje”
Bu kapsamda Akkuyu NGS hakkında konuşan İlbaş, projenin bulunduğu yerdeki lisansını 1970’li yıllarda alma girişiminin başlatıldığını fakat 1976’da lisansın aldığını belirtti. TEBAM Başkanı İlbaş, bu yüzden Akkuyu NGS’nin gecikmiş bir proje olduğuna dikkat çekti.
Projeye yönelik bilgi veren İlbaş, Akkuyu NGS’nin 4 üniten oluştuğunu ve inşaatın devam ettiğini söyledi. Söz konusu birinci ünitenin 2023 yılında üretime başlayacağını belirterek, ikinci ünitenin 2024, üçüncü ünitenin 2025 ve dördüncü ünitenin ise 2026 yılında tamamlanmasının beklendiğini bildirdi.
Akkuyu’nun tek başına şu anda 7 binden fazla santralin ürettiği elektriğin yüzde 10’unu karşılayacağını belirterek, bunun yeterli olmadığını ayrıca ülkenin yeni nükleer santrale ihtiyacı olduğunu kaydetti.
İlbaş, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğu için nükleer enerjinin bir tercih değil zorunluluk olduğunu ekledi.