Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB’nin Zorunlu Karşılık Değişikliği Resmi Gazete’de

Merkez Bankası zorunlu karşılık tebliğinde değişikliğe gitti. Dövizden TL'ye dönüşümde belli oranı yakalama şartının alanı genişletildi.
TCMB’nin Zorunlu Karşılık Değişikliği Resmi Gazete’de
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılıklar hakkındaki tebliğde değişiklik yaptı. Yapılan değişiklik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kararın 2 Eylül 2022 itibarıyla yürürlüğe gireceği açıklandı. Düzenleme kapsamında, tebliğin 10/B maddesinin birinci fıkrasında yer alan “gerçek kişi” ibaresi “gerçek ve tüzel kişi” olarak değiştirildi.

Mevcut uygulamada sadece bireyselleri içeren dövizden Türk lirasına dönüşümde belli oranı yakalama şartı, tüzel kişi ve şirket hesaplarına da getirildi.

Daha öncesinde ilave yabancı para zorunlu karşılık oranı sadece gerçek kişi dönüşüm oranına göre uygulanıyor ve gerçek kişi dönüşüm oranı yüzde 5’in altında olan bankalar ilave 5 puan, yüzde 5-10 arasında olan bankalar ilave 3 puan yabancı para zorunlu karşılık tesis edebiliyordu.

Düzenleme sonrasında gerçek ve tüzel kişi dönüşüm oranı yüzde 10’un altında kalan bankalar ilave olarak 5 puan, yüzde 10-20 arasında olan bankalar ilave 3 puan yabancı para zorunlu karşılık tesis edebilecek.

Gerçek veya tüzel kişi dönüşüm oranı hesaplanamayan bankalar için TCMB tarafından belirlenen esaslar uygulanacak.

GCM Yatırım Banner

Merkez Bankası, Nisan ayında yabancı para mevduat/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları için belirlenen ilave zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yapmıştı.

Haziran ayında ise Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki kredilere yüzde 10 olarak uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20’ye yükseltmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.