
Bloomberg Economics’in (BE) analizine göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla birlikte finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi sürecini yavaşlatabilir. Aynı zamanda, bu gelişmenin TCMB rezervleri üzerinde de olumsuz bir etkisi olabileceği belirtiliyor.
Bloomberg Türkiye ve İsveç Ekonomisti Selva Bahar Baziki, TCMB’nin borçlanma maliyetlerini artırdığı mevcut süreçte, güveni artırmak için ek adımlar atabileceğini ifade etti. Bu çerçevede, şu anda yüzde 42,50 seviyesinde bulunan politika faizine ilişkin yıl sonu tahminini revize eden Baziki, faiz oranının yüzde 30 seviyesine gerileyebileceğini öngördü.
Baziki’ye göre kısa vadede faiz artışları, faiz koridorunun genişletilmesi yoluyla dolaylı bir şekilde uygulanabilir. Bu stratejinin, politika faizi penceresinin geçici olarak kapatılması ve üst koridorda yapılacak artışlarla TCMB fonlamasının üst sınırdan gerçekleştirilmesini sağlayarak örtülü bir faiz artırımı işlevi görebileceği değerlendiriliyor.
Makro ihtiyati tedbirler ve döviz piyasasına müdahale
Ekonomist Baziki, TCMB’nin bankaları daha yüksek lira mevduat faizleri sunmaya teşvik edebileceğini, bu amaçla zorunlu karşılık oranlarını artırma gibi makro ihtiyati tedbirleri devreye sokabileceğini belirtti.
Ayrıca, TCMB’nin döviz piyasalarına müdahale ederek Türk lirasının değer kaybını sınırlandırmaya çalışacağı, ancak bunun net rezervler üzerinde baskı oluşturabileceği öngörüldü.
BE’nin hesaplamalarına göre, TCMB 19 Mart’ta piyasalara 11,2 milyar dolarlık bir döviz enjeksiyonu yaptı. Bu miktarın, swaplar hariç net rezervlerin yaklaşık beşte birine denk geldiği belirtiliyor.
Türkiye’de finansal istikrara yönelik endişelerin arttığı bir ortamda, Bloomberg Economics yıl sonu enflasyon tahminini de yukarı yönlü revize etti. Daha önce yüzde 25 olarak açıklanan enflasyon tahmini, yaşanan piyasa çalkantıları ve kur dalgalanmaları nedeniyle yüzde 28’e çıkarıldı.