TCMB Kıdemli Ekonomist Okan Eren ve Araştırmacı Ece Taşan, “Parasal Sıkılaştırma Dönemlerinde Türkiye’de Cari Denge” başlıklı bir blog yazısı yayımladı. Yazıda, 2023 Haziran ayında başlayan son parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyon, dış ticaret ve cari denge üzerindeki etkileri ele alındı.
Makalede, parasal sıkılaştırma dönemlerinde, iç talebin dengelenmesiyle dış ticaret ve cari denge üzerinde olumlu etkiler beklendiği kaydedildi. 2023 Haziran’da başlayan ve politika faizinin yüzde 8,5’ten Nisan 2024’te yüzde 50’ye yükseltildiği süreçte, enflasyonun yanı sıra dış ticaret ve cari denge gibi makroekonomik göstergelerin de etkilendiği belirtildi.
Ekonomistler, son parasal sıkılaştırma adımlarının dış ticaret ve cari denge üzerindeki etkilerini incelerken, 2018-2019 ve 2020-2021 yıllarındaki iki büyük parasal sıkılaştırma dönemini de analiz etti.
Makalede, 2018-2019 döneminde, politika faizi yüzde 8’den yüzde 4’e yükselmiş ve ithalat belirgin bir düşüş yaşandığı, 2020-2021 döneminde ise ithalatın azaldığı ancak nominal verilerin bu düşüşü yansıtmadığı anımsatıldı.
Ekonomistler, 2023 yılındaki sıkılaşma dönemine odaklanıldığında, ihracatın nominal olarak gücünü koruduğu ve miktar bazında ılımlı bir artış gösterdiğini belirterek, ithalatın ise parasal sıkılaşmanın etkisiyle belirgin bir şekilde azaldığını, bu durumun parasal sıkılaştırmanın dış ticarette reel dengelenmeyi sağladığını belirtti.
Yazıda, mevcut sıkılaştırma döneminde ihracat artarken ithalatın düşüş yaşadığı ve parasal sıkılaştırmanın dış ticarette dengeleyici bir rol oynadığı vurgulandı.