Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB’den Nisan enflasyonu için yükseliş uyarısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen haftaki Para Politikası Kurulu toplantı özetlerini yayımladı. Tutanaklarda Nisan ayı enflasyonu için yükseliş uyarısı öne çıktı.
TCMB’den Nisan enflasyonu için yükseliş uyarısı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özet raporunu yayımladı. Raporda, nisan ayına dair enflasyon gelişmeleriyle ilgili dikkat çeken değerlendirmelere yer verildi.

Öncü göstergelere göre, Nisan ayında enflasyonun temel eğiliminde yukarı yönlü bir hareket gözlemleniyor. Özellikle temel mal grubunda, finansal piyasalardaki dalgalanmaların etkisiyle fiyatlarda artış beklendiği ifade edildi. Hizmet sektöründeki fiyatlamalar ise büyük ölçüde sabit kaldı.

Otomobil gibi döviz kuruna duyarlı dayanıklı tüketim mallarında fiyatların arttığına dikkat çeken TCMB, mevsimsellikten arındırılmış hizmet enflasyonunun ise önceki aylarda gözlenen zayıflama sonrası durağanlaştığını belirtti. Ulaştırma hizmetlerinde mart ayındaki düşüşün ardından nisan ayında tekrar bir artış beklendiği de notlar arasında yer aldı.

Gıda tarafında ise martta hızla yükselen işlenmemiş gıda fiyatlarının, nisan başında sebze fiyatlarındaki düşüşle birlikte daha ılımlı seyrettiği bildirildi. Ancak ülke genelinde etkili olan zirai don olaylarının meyve ve sebze fiyatlarında ilerleyen dönemler için yukarı yönlü risk oluşturabileceği vurgulandı. Özellikle kırmızı et ve yumurta gibi ürünlerde fiyat artışlarının sürdüğü gözlemlendi.

Enerji grubunda ise meskenlere yönelik elektrik tarifelerindeki artışın etkisi hissedilirken, küresel piyasalarda gerileyen petrol fiyatlarının akaryakıt üzerindeki baskıyı bir miktar hafiflettiği belirtildi.

Geçtiğimiz haftaki toplantıda Merkez Bankası, piyasanın tahminlerinin üzerinde bir adım atarak politika faizini 350 baz puanlık bir artışla yüzde 46’ya çıkarmıştı. Ayrıca, borç verme faizi yüzde 49’a, borçlanma faizi ise yüzde 44,5’e yükseltilmişti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın