Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB’den Kritik Karar: İhtiyaç Kredisi Faizine Örtülü Üst Sınır

Bloomberg’in aktardığı bilgiye göre TCMB ticari kredilerin ardından ihtiyaç kredilerine de örtülü faiz üst sınırı getirdi. İşte detaylar;
TCMB’den Kritik Karar: İhtiyaç Kredisi Faizine Örtülü Üst Sınır
YAYINLANMA ZAMANI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerine yönelik yeni bir düzenlemeyle gündeme geldi. Bloomberg’in haberine göre TCMB’den bankalara bir yazı gönderilerek ihtiyaç kredilerinde, ticari krediler için uygulanan şekle benzer bir faiz sınırı konulurken bunun üstüne aşılması halinde menkul kıymet tutma yükümlülüğü getirildi.

Bilgilere göre tüketicilere kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde “faiz/kar payı oranı Merkez Bankası tarafından ilan edilen bileşik referans oranının 1.8 ile 2.0 katı arasında olanlara birinci kademede, 2.0 katından yüksek olanlara ikinci kademede” menkul kıymet zorunluluğu

Bankalara gönderilen yazı sonucunda oto ve konut kredileri haricinde verilecek ihtiyaç kredilerinde MK kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faiz 1.37 düzeyinde olacak. Bu düzeylerin üstünde oluşacak kredi faizlerinde bankalara menkul kıymet tutma yükümlülüğü getirilecek. Mevcut durumda bankalar ihtiyaç kredilerine aylık 1.55 ila yüzde 2 arasında faiz uyguluyor.

Bankalara referans faizin 1.8 ile 2.0 katı eşiğinde faiz uygulaması durumunda yüzde 20, 2.0 katın üzerinde faiz uygulanması halinde ise yüzde 90 menkul kıymet tutma zorunluluğu getirildi.

TCMB, daha önce yaptığı düzenlemede de kredi faizlerinin kendi politika faizine yakın yerde oluşması için ticari kredilerde faiz sınırı koymuştu. Bunun üzerinde kullandırılacak krediler için menkul kıymet tutma yükümlülüğü getirilmişti.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.