Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB’den Hükümete Enflasyon Vurgulu Açık Mektup

TCMB, 5 Nisan’da hükümete gönderdiği açık mektupta, enflasyonun hedeften sapmasının nedenlerini ve bu doğrultuda atılabilecek adımları paylaştı. İşte detaylar;
TCMB’den Hükümete Enflasyon Vurgulu Açık Mektup
HABER GİRİŞ

Türkiye’de 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin ardından hükümetin ve Türkiye Cumhuriyet Merkez  Bankası’nın (TCMB) ekonomi gündemi yoğunlaştı. TCMB, 5 Nisan’da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda hükümete gönderdiği açık mektubu kamuoyu ile paylaştı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan ve yardımcılarının imzasının yer aldığı mektup, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e gönderildi. Enflasyonla ilgili kritik hususlara dikkat çeken mektupta, Orta Vadeli Program’daki enflasyon tahminlerinin, asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesinin ve para politikasındaki sıkı duruşun dezenflasyon süreci açısından çok önemli olduğu vurgulandı.

Sıkı Para Politikası Vurgusu

Mektupta, TCMB’nin enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına ulaşasıya kadar sıkı para politikası duruşuna devam edeceği, kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikası duruşunun sıkılaştıracağı belirtildi.

yılı enflasyonunun hedef etrafında konulan belirsizlik aralığının belirgin bir şekilde üzerinde gerçekleştiği, bu mektubun enflasyonun hedeften sapmasının nedenleri ile hedefe ulaşmak için alınması gereken önlemleri kapsadığı aktarıldı.

Enflasyona Baskı Yapan Unsurlar

2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin, konut piyasası başta olmak üzere mal, hizmet ve iş gücü piyasalarında oluşturduğu arz-talep dengesizlikleri ile yeniden inşa faaliyetlerinin kamu maliyesi üzerindeki kısa ve orta vadeli etkilerinin enflasyon baskılarını artırdığı ifade edildi.

GCM Yatırım Banner

Bu gelişmelerin fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilediği, yılın ilk yarısında gerileyen enflasyonun ikinci yarıda artmasına zemin oluşturduğu kaydedildi.

Politika Faizi

Enflasyon beklentilerinin çıpalanması için güçlü bir parasal sıkılaştırma sürecinin başlatılmasına karar verildiği, bu çerçevede politika faizinin 34 puan artırılarak yüzde 8,5’ten yüzde 42,5’e yükseltildiği anımsatıldı.

Parasal sıkılaştırmanın ayrıca seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları ile desteklendiği vurgulandı.

2023’ün üçüncü çeyreğinde yurt içi talepte güçlü seyrin birikimli etkileri, vergi ayarlamaları, döviz kuru gelişmeleri, ücret artışları, hizmet enflasyonundaki katılık ve ham petrol fiyatlarındaki ani yükselişin enflasyon dinamiklerinde etkili olduğu belirtildi.

2024’te politika faizinin yüzde 45’e çıkarıldığı hatırlatılan mektupta, Şubat ayında parasal aktarımı destekleyen diğer politika adımları göz önüne alınarak politika faizinin sabit tutulduğu aktarıldı.

Enflasyon görünümündeki bozulmadan kaynaklı olarak Mart ayında politika faizinin yüzde 50’ye çıkarıldığı ifade edildi. Bunun yanında TCMB’nin gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verildiği kaydedildi.

Enflasyon Beklentileri

Mektupta parasal duruşun sürdürülmesi ile enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 36 olarak gerçekleşeceği, 2025 sonunda yüzde 14 ve 2026 sonunda yüzde 9 seviyesine geriledikten sonra yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağının öngörüldüğü bildirildi.

Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki riskleri canlı tuttuğu vurgulandı.

OVP kapsamında ilan edilen fiyat istikrarı ve finansal istikrarı destekleyici diğer tedbirlerin dezenflasyon sürecine katkı vermesinin beklendiği not edildi.

TCMB’nin yapısal unsurları analiz etmeye devam edeceği, enflasyonla mücadelenin önemi konusunda ilgili paydaşlar ve kamuoyu nezdinde farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalara devam edeceği kaydedildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın