
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), firmaların yurt dışından temin ettikleri dövizleri Türk Lirası’na çevirmeleri karşılığında sağladığı destek süresini uzattı. Bu düzenleme, 1 Ağustos 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Önceden 31 Temmuz 2025 olarak belirlenen destek süresi, 31 Ekim 2025’e kadar uzatılmış oldu. 26 Ocak 2023’te başlayan ve yurtdışı dövizlerin TL’ye dönüşümünü teşvik eden uygulama kapsamında, firmalar dövizlerini Türk Lirası’na çevirerek Merkez Bankası’na satmaya devam edebilecek.
Destek, bankalar aracılığıyla sunulacak ve uygulama 5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesinde yürütülecek. Merkez Bankası, bu hamleyle yurtdışındaki döviz kaynaklarının ülke ekonomisine kazandırılmasını ve finansal istikrarın güçlendirilmesini hedefliyor.
Destek kapsamında, firmaların döviz alımı yapmama taahhüdüyle, dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirası’na çevrilen dövizin yüzde 3’üne kadar destek alması sağlanacak.
Tahvil, bono ve kira sertifikası gelirlerine düzenleme
Bir diğer düzenleme ise devlet tahvili, hazine bonosu ve kira sertifikası gelirlerine yönelik oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile devlet tahvili ve hazine bonoları ile Hazine tarafından kurulan varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlere yönelik yüzde 0 indirimli tevkifat oranı uygulaması 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatıldı.