Bugünün en önemli gündem maddesi, TCMB Para Politikası Kurulu toplantısıydı. Yapılan açıklamalarda, faizlerde değişikliğe gidilmediğinden ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme yaşanana kadar sıkı duruşun devam edeceğinden bahsedildi. Eylül ayı PPK toplantısında alınan kararlar beklentiler yönünde açıklandı.
Politika faizi % 8 seviyesinde kalırken, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi % 7,25 oranında bırakıldı. Faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizi ise % 9,25 seviyesinde kaldı. Geç likidite penceresi faizi de % 12,25 oranında sabitlendi.
TCMB kararlarının açıklanması dolar kuru cephesinde merakla bekleniyordu. Karar öncesinde 3,4575 lira olan dolar, karar sonrası 3,4470 liraya çekildi.Para Politikası Kurulu (PPK), enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon göstergelerine ilişkin gelişmelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle de sıkı duruşun devam edeceğini açıkladılar.
Kurul, son dönemde açıklanan verilere göre iktisadi faaliyetteki toparlanmanın hız kazandığına dikkat çekti.İç talepteki iyileşmeye dikkat çeken kurul, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın, ihracat üzerinde olumlu etkiler yarattığını ifade etti. Aynı zamanda yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde arttırabileceğine değindiler.
Yapılan açıklamada, merkez bankasının fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği de söylendi.İlave parasal sıkılaştırma yapılması konusunda ise enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenecek. Ayrıca açıklanacak herhangi bir verinin ve haberin, PPK’nın geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirebileceğinden de bahsedildi.
QNB Finans Yatırım Baş Ekonomisti Burak Kanlı, TCMB’nin piyasa güvenini kazanan girişimlerde bulunduğunu söyledi.Foreks’e yaptığı açıklamalarda, merkez bankasının beklentiler dahilinde hareket ettiğini ve sıkı duruşunu koruduğunu vurgulayarak güven kazanmaya yönelik hamle yaptığını belirtti. Ayrıca kurdaki olumlu görünüme karşın duruşunu tutarlı bir şekilde korumasının güven verdiğine dikkat çekti.
Kanlı, yaşanan toparlanmada alınan önlemlerin etkisine vurgu yapılmadığını ve böylece ekonominin kendi ayakları üzerinde durduğu düşüncesine işaret edildiğini söyledi.Burak Kanlı, enflasyonda beklenen iyileşme sağlandıktan sonra gevşeme adımları atmak için fırsat kollayacaklarını da ifade etti. Bu kapsamda ilk aşamanın likidite koşullarını kademeli olarak gevşetmek olduğunu belirtti. Daha sonra ise geç likidite kanalından fonlama bırakılacaktır dedi. Bunun için ise gecelik borç verme faizini % 10 civarına çıkartmak gerektiğini söyledi. Ayrıca kur istikrarı için en az 1,5 puanlık reel politika faizine ihtiyaç olacağını düşündüklerini belirterek notunu sonlandırdı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.