Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısında alınan kararı açıkladı. Banka yılın ikinci toplantısında da indirim kararı açıkladı. %11,25 olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 50 baz puan düşürerek %10,75’e çekti.
Toplantı Murat Uysal’ın başkanlığında olmak üzere diğer üyeler olan Murat Çetinkaya, Ömer Duman, Uğur Namık Küçük, Oğuzhan Özbaş, Emrah Şener ve Abdullah Yavaş’ın katılımıyla gerçekleşti. Hafta başından bu yana tahminlerini paylaşan ekonomistlerin geneli bu toplantının pas geçileceğini düşünüyordu. Daha az olan bir kesim ise 25 – 75 baz puan arasında indirim bekliyordu.
Toplantı karar metninde son dönemde iktisadi faaliyetlerdeki toparlanmanın devam ettiği belirtildi.Yatırım ve istihdam tarafında toparlanma sinyalleri alınsa da hala zayıf seyrin sürdüğü, ekonomik faaliyetlerin iyileşmeye devam ettiği aktarıldı. Küresel büyümedeki zayıflamanın dış talebi yavaşlattığı belirtilen karar metninde, rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisinin sürdüğü kaydedildi.
Son dönemde net ihracatın büyümeye katkısının azalmaya devam ettiği, öte yandan finansal koşullardaki iyileşme ile birlikte ekonomideki toparlanmanın sürdüğü kaydedildi. Enflasyon üzerinde doğrudan etkili olan kredi büyümesi ve dış denge gibi unsurların yakından takip edildiği belirtildi.
Son dönemde cari işlemler dengesinde ılımlı bir toparlanma olduğu ve bu durumun önümüzdeki günlerde de süreceği öngörüldü. Ekonomik faaliyetlerin küresel boyutta zayıflaması ve enflasyonun düşük seyretmesinin gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentilerini kuvvetlendirdiği aktarıldı.
Makro ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin ülkenin risk primini düşürmeye devam ettiği belirtildi.Üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak iç talep koşulları ve çekirdek enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini sürdürdüğü ifade edildi. Enflasyondaki gidişatın yıl sonu tahminleri ile uyumlu olduğu, bu nedenle tüm bu unsurlar dikkate alınarak kurulun politika faizinde 50 baz puanlık indirim yapılmasına karar verdiği belirtildi.
Enflasyondaki düşüşün devamlılığının uzun vadeli faizlerin inmesi, ülke risk priminin düşmesi ve ekonomik toparlanmanın güç kazanması açısından önemli olduğu vurgulandı. Son dönemde dünyanın genelinde artan belirsizliğin gelişen ülke piyasalarında risk iştahının dalgalı seyretmesine sebep olduğu ifade edildi. Çin’de ortaya çıkan virüs salgınına da değinilen PPK toplantısında, bu durumun dış ticaret, sermaye akımları ve emtia fiyatlarını etkilediği ifade edildi.