
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımlandı. Rapor özetinde tüketici fiyatlarının Ocak’ta %1,06 oranında arttığı, yıllık bazda 0,05 puan yükselerek %20,35 seviyesine geldiği bildirildi. Enerji grubunda elektrik, doğal gaz ve su fiyatlarındaki indirimin yansımalarının izlendiği, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki güçlü artışa bağlı olarak yıllık enflasyonun yükseldiği ifade edildi.
Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamalarının düşmeye devam ettiği, temel mal grubunda gerileme olduğu fakat hizmet grubunda sınırlı oranda yükseliş görüldüğü bildirildi.
TCMB Ocak ayı fiyat gelişmeleri raporunda, hizmet grubunun tüm alt gruplarında yıllık enflasyonun artış gösterdiği kaydedildi.Hizmet fiyatları üzerinde, maliyet unsurlarındaki birikimli artışların gecikmeli etkilerinin görülmeye devam ettiği, ulaştırma hizmetlerinde kara ve havayolu ile yolcu taşımacılığında, haberleşme hizmetlerinde ve diğer hizmetler grubunda paket turlarda yüksek fiyat artışları olduğu söylendi. Merkez Bankası değerlendirmesinde iç talep koşullarındaki zayıf seyre karşın hizmet grubu enflasyonunun bu dönemde maliyet etkilerine bağlı olarak yükseldiği dile getirildi.
Temel mal grubunda yıllık enflasyon 1,92 puan gerileyerek %22,75 seviyesine geldiği, bu duruma tüm alt grupların etkisinin olduğu bildirildi. Dayanıklı mal grubunda gözlenen fiyat düşüşünde otomobil fiyatlarının belirleyici olduğu belirtilen raporda, temel mallarda fiyat artış eğiliminin zayıf seyrine karşın yıllık enflasyonun yüksek seviyesini korumaya devam ettiği söylendi.
Enerji fiyatlarının %4,20 oranında azalmasında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yapılan indirimlerin etkisi olduğu belirtildi.Söz konusu dönemde enerji grubunu oluşturan alt kalemlerdeki fiyatların gerilemesine bağlı olarak, yıllık enflasyon 7,76 düşüşle %13,06 oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon 5,86 puan artarak %30,97 seviyesine yükseldi. İşlenmemiş gıda yıllık enflasyonu ise Ocak ayında 13,45 puan artışla %40,54’e çıktı. Merkez Bankası raporunda bu gelişmede olumsuz hava şartlarının etkisiyle taze meyve ve sebze grubundaki fiyat artışının katkısı olduğu ifade edildi.
İşlenmiş gıda grubu fiyatları yıllık bazda %22,15’e geriledi. Yurt içi üretici fiyatlarının 0,45 oranında yükseldiği ve yıllık %32,93’e gerilediği, imalat sanayi yıllık enflasyonunun 1,5 puan düşüşle %29,61 olduğu belirtildi. Söz konusu dönemde; alt gruplar genelinde aylık fiyat artışlarının sürdüğü, ara malı fiyatlarındaki artışta kablolama ürünleri ile beton ve çimentonun öne çıktığı, dayanıklı tüketim malları fiyatlarının mobilya ve ev aletleri, dayanıksız tüketim malları fiyatlarının ise gıda ürünleri öncülüğünde artış gösterdiği bildirildi.