Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

TCMB Koronavirüsün Ekonomiye Etkilerini Azaltmak için Alınan Tedbirleri Yayımladı

Merkez Bankası koronavirüsün Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerini sınırlandırmak amacıyla aldığı tedbirleri açıkladı.
TCMB Koronavirüsün Ekonomiye Etkilerini Azaltmak için Alınan Tedbirleri Yayımladı
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, koronavirüsün ekonomi ve finans alanına olası etkilerini en aza indirmek için bir dizi tedbir aldı.

%10,75 olan politika faiz oranını 100 baz puan düşüren banka, %9,75 seviyesine indirdi. Ülkemizde vaka sayısının 47’ye yükselmesinin ardından bugün ani bir kararla toplantı yaparak hazırlanan tedbir paketinin detaylarını açıkladı.

Merkez Bankası Koronavirüse Karşı Alınan Tedbirleri Paylaştı

Merkez Bankası Koronavirüse Karşı Alınan Tedbirleri PaylaştıKoronavirüsün pandemi haline gelmesinin küresel boyutta belirsizliği artırdığı söylenen açıklama metninde, Türkiye ekonomisindeki olumsuz etkilerini sınırlandırmak amacıyla birtakım önlemler alındığı belirtildi.

Alınan tedbirlerin; bankaların öngörülebilirliğinin artırılması, reel sektöre kredi akışının kesintisiz bir şekilde devam etmesi, ihracatçı firmalara nakit akışının sağlanması amacıyla kararlaştırıldığı belirtildi. Söz konusu tedbirler şu şekilde sıralandı;

  • Bankalara gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkânlar çerçevesinde ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacak.
  • 1 hafta vadeli repo ihalelerine ilave olarak ihtiyaç duyulan günlerde piyasaya 91 gün vadeye kadar repo ihaleleriyle likidite sağlanabilecek. Bu ihalelerde kazanan teklifler bankalar tarafından takip edilip, repo işlemi yerine aynı faiz oranı ve vade ile bankalararası para piyasasında depo işlemi olarak sonuçlandırılabilecek.
  • Piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite limitleri artırıldı.
  • 1,3 ve 6 ay vadeli dolar karşılığı swap ihalelerine devam edilecek. Ayrıca Euro ve altın karşılığı düzenlenebilecek.
  • Zorunlu karşılıklar uygulamasında reel sektöre kredi sağlayan bankalar için yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm yükümlülük türlerinde ve tüm vade dilimlerinde 500 baz puan indirilecek.
  • Reel sektöre kredi akışının aksamaması için bankalara hedefli ilave likidite imkanı tanınacak.
  • Küresel boyutta olan salgının ekonomik belirsizlikleri artırdığından, reel sektöre olası etkilerinin hafifletmek için ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine yönelik yeni kararlar alındığı bildirildi.

Bunlar arasında; 18 Mart – 30 Haziran 2020 arasındaki vadede reeskont kredisi geri ödemelerine 90 gün ertelenme getirilmesi, kredi taahhüdü açık olan reeskont kredilerine 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilmesi ve mevcut reeskont kredisi vadelerinin kısa vadeli kullanımlar için 120 günden 240 güne, daha uzun vadeli kullanımlar için ise 720 güne çıkarılması yer alıyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu