Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Dünya Gazetesi’nin organize ettiği İklim Ekonomisi ve Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi’nde konuşma yaptı. Karahan, 2023 yılının ikinci yarısında iç talep katkısının azalırken, net ihracat katkısının 2024 yılının ilk çeyreğinde pozitife döndüğünü belirtti.
Talep koşullarının normalleşmesinin yılın ikinci yarısında da devam edeceğini öngördüklerini ifade eden Karahan, büyüme kompozisyonundaki değişim ve dış dengenin daha sürdürülebilir hale geldiğini vurguladı.
12 aylık cari açığın Mayıs 2023’te 57 milyar dolardan Mart 2024 itibarıyla 30 milyar dolara gerilediğini, cari dengedeki iyileşmenin finansman ihtiyacını azalttığını ve yurtdışı finansman kaynaklarına erişimin kolaylaştığını açıkladı.
‘TL’ye Yönelim Hızlandı’
Merkez Bankası Başkanı, dezenflasyon patikasına olan güvenin arttığını ve Türk lirası tasarruflara yönelimin hızlandığını ifade etti. Türk lirası mevduatların toplam mevduat içindeki payının Mayıs ayı sonunda yüzde 48’e yükseldiğini ve Kur Korumalı Mevduat bakiyesinin yarı yarıya azaldığını belirtti.
Yurtdışı yatırımcıların da Türk lirası varlıklara olan talebinin arttığını belirten Karahan, Türkiye’ye gelen portföy akımlarının 10 milyar doları aştığını ve finansal istikrar amaçlarına uygun yönetildiğini vurguladı.
Artan Türk Lirası talebi ile rezervlerin 145 milyar doların üzerine çıktığını ve Merkez Bankası’nın net döviz pozisyonunun son iki ayda 70 milyar dolar iyileştiğini sözlerine ekledi.
Karahan’dan Enflasyon Mesajı
Karahan, Mayıs 2023 itibarıyla enflasyonun yıllık yüzde 75,5 seviyesinde gerçekleştiğini ve Haziran ayından başlayarak yılın geri kalanında gerileyeceğini öngördüklerini söyledi.
Enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasını sürdüreceklerini belirten Karahan, 2024 yıl sonu için enflasyon tahminlerinin yüzde 38, 2025 yıl sonu için yüzde 14 ve 2026 yılında tek haneli enflasyona ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.