Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu Mayıs ayı bülteni yayımlandı. Raporda, bankacılık sektörünün aktif kalitesi göstergelerinin iyileşmeye devam ettiği ve bankaların fonlama kompozisyonunda dış borçların payının tarihi düşük seviyelere gerilerken mevduatın ağırlığının artmaya devam ettiği bilgisi yer aldı.
TCMB’nin resmi sitesinde yayımlanan raporda, Türkiye’de emsal ülkelere göre oldukça düşük olan hane halkı borçluluğundaki gerileme eğiliminin devam ettiği belirtildi. Hanehalkı finansal borçlarının büyük çoğunluğunun, gelir oynaklığı düşük ücretli kesime ait olduğu ve bankacılık sistemi üzerinde hane halkı kaynaklı kredi riskini azaltan bir unsur olarak öne çıktığı kaydedildi.
TCMB: Liralaşma Oranı Artış Eğiliminde
TCMB, hanehalkının finansal varlık kompozisyonunda TL cinsi varlıkların ve mevduat dışı finansal araçların ağırlığının artmaya devam ettiğine dikkat çekti. Mevduat liralaşma oranının artış eğiliminde olduğu vurgulandı.
Raporda, bankaların mevduatta liralaşma hedefini gerçekleştirme yönünde artan motivasyonlarının bu eğiliminin devam edebileceğine işaret ettiğinin altı çizildi.
TCMB açıklamasının devamında, “Hane halkı kesimi hisse senedi, yatırım fonu ve emeklilik sistemi gibi mevduat dışı finansal varlıklara yatırımlarını artırarak tasarruflarını çeşitlendirmektedir” ifadeleri yer aldı.
Bankacılık Sektörü İyileşmeyi Sürdürüyor
TCMB tarafından paylaşılan raporda, bankacılık sektörü göstergelerinin iyileşmeye devam ettiği aktarılarak, “Bankaların fonlama kompozisyonunda dış borçların payı tarihi düşük seviyelere gerilerken mevduatın ağırlığı artmaya devam etmektedir.” ifadeleri yer aldı.
Bankaların dayanıklı bilanço yapısını sürdürdüğü ve bilançolarında sabit faizli kredi payı azalırken sabit faizli uzun vadeli menkul kıymetlere yönelimin devam ettiği belirtildi.
Kavcıoğlu’ndan Liralaşma Vurgusu
Finansal istikrar raporu ile ilgili değerlendirmede bulunan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Liralaşma Stratejisi çerçevesinde 2022’nin başından itibaren attıkları tüm adımların, kalıcı fiyat istikrarını finansal istikrarla bir arada sağlayacak bir perspektifle oluşturulduğunu söyledi.
Finansal sistemde Türk lirasının payını kalıcı şekilde artırmaya, yurt içinde tüm yatırım ve ticaret işlemlerinin Türk lirası etrafında şekillenmesini temin etmeye yönelik politikaların uygulandığını ve atılan bu adımların sonuçlarını vermeye başladığını bildirdi.