Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Finansal İstikrar Raporu yayımlandı. Döviz kurunda oynaklığın azalıyor oluşuna ve faiz oranlarında görülen önemli değişikliklere dikkat çekildi. Bankanın Finansal istikrar Raporu’nun son sayısında kürsel ekonomik büyümeye ilişkin beklentilerin aşağı yönlü geliştiği ve risk oluşturan unsurların belirgin bir hale geldiğinin altı çizildi.
kolayca yatırım yapın
Banka, Türkiye’de enflasyon oranlarında düşüş ve enflasyon beklentilerinde bazı iyileşmeler görüldüğüne işaret etti. Döviz kuru ve faiz oranları gelişmeleriyle birlikte kredi büyümesinin hareketlendiği belirtildi. Kredilerde görülen bu büyüme, ekonomik faaliyetlerin ılımlı bir biçimde toparlanmasını destekledi.
TCMB’nin söz konusu raporu, bankacılık sektörünün risklere karşı dayanıklı olmasını destekleyen etkenlerin güçlü sermaye ve likidite yapısı olduğunu belirtti.İfadelerde TCMB’nin sahip olduğu tüm politika araçlarını en verimli şekilde kullandığına dikkat çekildi. Banka bu kullanımını fiyat istikrarını sağlama ve finansal istikrarı destekleme amacıyla yaptı.
Öte yandan kredi büyümesi, bankacılık sektörü karlılık göstergelerinde bir süredir zayıf bir seyir gösteriyordu. Bununla birlikte aktif kalitesinde gözlenen gelişmeler de aynı şekilde zayıf seyre işaret etti. Bu sebeplerden kaynaklanan düşüşün mevcut rapor döneminde yerini yatay bir seyre bıraktığı açıklandı.
Türkiye’nin risk primi ve kur oynaklığında 2019 yılının üçüncü çeyreğinde gerileme kaydedilmişti.Söz konusu bu gerilemede küresel finans şartlarındaki ılımlı hava ve Türkiye enflasyonu ve enflasyondaki beklentiler etkili rol oynamıştı. Rapor, yurt içi iktisadi faaliyetlerde 2019’un ilk yarısında net ihracattan kaynaklanan iyileşmeler görüldüğü belirtildi. Fakat üçüncü çeyreğe gelindiğinde toparlanmayı destekleye gelişme yapılan tüketim harcamaları oldu.
Bunlarla birlikte enflasyonun düşük seyri ve bununla ilgili beklentilerdeki olumlu hava sonucunda faiz oranlarının düşürülmesi ve finansal koşulların iyileşmesini sağladı. Bu durum iktisadi faaliyetlere destek oldu. Meydana gelen bu toparlanmayla birlikte kredi faizlerinin düşmesi, özellikle son aylarda kredi taleplerinin artmasının önünü açtı.
TCMB’nin raporunda ayrıca Banka Kredileri Eğilim Anketi’nden (BKEA) ulaşılan kredi verilerine değinildi. Bu verilerde 2019 yılının üçüncü çeyreğinde kredi arz-taleplerinde gözle görülen bir toparlanma olduğuna dikkat çekildi. Ardından, kredi taleplerindeki bu iyileşmenin olumlu etkilerinin iç talebe yansıyacağı belirtildi. Tam etkilerin ise 2019’un dördüncü çeyrek itibarıyla görüleceği belirtildi.