
Dünyanın tansiyonu koronavirüsle yükselmeye devam ediyor. Son verilere göre, 4 milyon 805 bini aşan toplam vaka ve 316 binden fazla can kaybı kaydedildi. Adeta cehenneme dönen ABD ise yaklaşık 91 bin vatandaşını salgına kurban verdi.
Hem salgın haberleri hem de ekonomiyi yeniden açma çabalarıyla geçtiğimiz hafta piyasalar bir hayli hareketliydi. Yeni haftaya başladığımız bugünde de virüsün seyri ve ekonomiler için önemli olan veriler izlenmeye devam edecek.
Geçen hafta 7 lira barajından kademeli şekilde aşağı çekilen dolar/TL, Pazartesi günü de aşağı yönlü eğilimini sürdürüyor.7 mayıs günü tarihinin en yüksek seviyesini kaydeden dolar kuru, oralarda kalıcı olmayı başaramayarak düşüşe geçmişti. BDDK’dan gelen işlem yasağı ve Türkiye’nin swap hattı için görüşmeler gerçekleştirdiğine yönelik haberler kurdaki geri çekilmeyi tetikleyen faktörler olmuştu.
Pazartesi gününe 6,87’den başladı. TSİ 10:04’te 6,8648 liradan alıcı bulan dolar/TL, haftayı kapattığı 6,9013 lira seviyesinden aşağılarda seyrediyor. GCM Yatırım analistleri kurda 6,97 – 7 lira seviyelerinin önemli olduğunu belirtiyor.
Piyasalarda hem yeni normal hayata alışma faaliyetleri hem de salgında ikinci bir dalganın gelebileceği endişelerinin hakim olduğunu belirten analistler 6,86, hatta 6,84’lere kadar düşüşün mümkün olabileceğini öngördüler.
ABD dolarının gelişmekte olan ülke paraları karşısındaki seyrine bakacak olursak; Güney Afrika randı, Rus rublesi, Meksika pezosu ve Türk lirasının en fazla değer kazanan paralar olduğunu görüyoruz. Bu paraların dolar karşısındaki değer artışı ise sırasıyla %0,49, %0,44, %0,29 ve %0,25 oluyor. Filipin pezosu ise ABD dolarına karşı en fazla değer kaybı yaşayan para birimi olarak karşımıza çıkıyor.

Bu haftaki veri gündeminin en önemlisini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) gelen faiz kararı oluşturacak. Politika faiz oranı halihazırda %8,75’te bulunan bankanın kararı özellikle dolar kurunun seyrinde önemli rol oynayacak. TCMB, Nisan ayı toplantısının ardından 100 baz puanlık faiz indirimi kararlaştırmıştı.
Öte yandan Türk lirasının bir süredir sergilediği güçlü performans ve enflasyon tahminlerindeki aşağı yönelimin TCMB’nin faiz indirim trendini sürdüreceği beklentilerini güçlendiriyor. Ayrıca hafta gündeminin önemli olayları arasında FED’in son toplantısının tutanakları ve FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşmaları yer alacak.
Küresel salgının merkez üssü ABD’de hayat aylardır felç oldu ve ekonomi ciddi savaşlar veriyor. Ülke ekonomisine ilişkin dün konuşan Powell, ekonomik iyileşmenin aşı çalışmalarıyla paralel gideceğini ve toparlanmanın 2021 yılı sonuna kadar uzayabileceğini duyurdu.
ABD ekonomisine ilişkin çok da umutsuz olmadığı görülen Powell’ın konuşmasından bazı kesitler şu şekilde;
Dünyayı sarsan koronavirüse yönelik başta aşı bulma ve vaka artış – azalış oranları piyasaların en önemli gündemi olmayı sürdürecek. Ülkeler ise birbiri ardına resesyona giriyor. Bunlar arasına Japonya da adını yazdırdı. Beklentiler dahilinde gerçekleşen bu çöküşler şaşkınlık yaratmasa da bir an evvel iyileşmenin yolları aranıyor.