Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB Döviz Satışında KİT Kısıtlaması Dikkat Çekti

Merkez Bankası'nın Mart ayında gerçekleştirdiği döviz satışı miktarlarında KİT kısıtlaması dikkat çekti. İşte detaylar;
TCMB Döviz Satışında KİT Kısıtlaması Dikkat Çekti
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Aylık Döviz Alım Satım Tutarları raporunun Mart sayısı yayımlandı. Raporda kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) döviz satışının düşmesi dikkat çekti.

Şubat ayında 5 milyar 368 milyon dolarlık ile KİT’lere rekor döviz satışı gerçekleştiren TCMB, Mart ayında 3 milyar 240 milyon dolarlık satış yaptı. Bu satış miktarı, Kasım 2021’den sonra görülen en düşük satış olarak işaretlendi.

TCMB rezervlerinden KİT döviz ihtiyacının belirginleştiği son 5 ayda gerçekleşen döviz satışı miktarı 18 milyar 34 milyon dolara ulaştı. BOTAŞ’a yapılan satışlarla dikkat çeken TCMB KİT döviz satışları 2021 yılının tamamında 6,1 milyar dolar düzeyine gerçekleşmişti.

TCMB KİT Döviz Satışı - Mart 2022
Kaynak: TCMB

Merkez Bankası, 2022 yılı itibarıyla KİT’lerin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmını Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılayabileceğini açıklamıştı. Daha önce ise sadece enerji ithalatçısı KİT’lerin döviz ihtiyacı karşılanıyordu.

Şubat ayında, artan enerji maliyetleri ve kamunun yön belirleyici olduğu mevcut kur ve ekonomi politikası bu imkan kullanımını rekor seviyeye taşımıştı. Bu şekilde TCMB rezerv kaybına rağmen piyasaya dolar girmesine engel olmuştu.

GCM Yatırım Banner

Yayımlanan raporda yer alan döviz alım tutarı ise 2 milyar 25 milyon dolar oldu. İhracat reeskont kredileriyle gerçekleşen döviz alımı Şubat’ta 1 milyar 310 milyon dolar düzeyindeydi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.