Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 3. Enflasyon Raporuna ilişkin sunumunu yaptı.
kolayca yatırım yapın
Başkan Kavcıoğlu, ikinci çeyrekte meydana gelen jeopolitik riskler ile pandemiden kaynaklanan aksaklıkların küresel ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilediğini belirtti.
Bu dönemde para politikası kararlarının küresel ekonomi için yavaşlama olasılığını güçlendirdiğini, enflasyonun ise gelişmiş ve gelişen ülkelerde son 25 yılın en yüksek seviyesine çıktığını açıkladı.
Türkiye ekonomisinin üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecinde olduğunu ve cari dengenin iyileşme eğilimi gösterdiğini sözlerine ekledi.
Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde, ekonominin cari fazla verme kapasitesine ulaşacağını, bunun da ihracata dayalı büyümeyi beraberinde getireceğini söyledi.
Yatırım harcamalarının sağlıklı bir çerçevede devam ettiğini belirten Kavcıoğlu, makine yatırımlarının da istikrarlı bir şekilde büyümeyi sürdürdüğünü dile getirdi.
Sanayi üretimindeki artışın imalat sanayinin geneline yayıldığını, kapasite artışlarının son dönemde yatırım iştahı yüksek olan firmaların bulunduğu sektörlerde daha belirgin bir şekilde hissedildiğini açıkladı.
İstihdamda Tarihi Yüksek Seviyelere Ulaşıldı
Toplam istihdamın tarihsel yüksek seviyelere ulaştığını belirten Kavcıoğlu, yine de istihdam açığının çok yüksek seyrettiğini dile getirdi.
Yılın ikinci çeyreğinde küresel emtia fiyatlarındaki artışların, tedarik zincirlerinde aksama olmasının ve döviz kurlarındaki artışın enflasyondaki yükselişin temel belirleyicileri olduğunu söyledi.
Enflasyonun Nisan raporunda öngörülen patikanın üzerinde kaldığını ifade eden TCMB Başkanı, çekirdek enflasyonun nispeten daha olumlu seyrettiğini belirtti.
Turizm sektöründe ilk 5 aydaki gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu, finansal istikrar açısından ticari kredilerdeki gelişimin uyumunun yakından takip edildiğini söyledi.
Liralaşma adımlarına devam edileceğini belirten Kavcıoğlu, “Likidite, teminat ve zorunlu karşılık araçlarını etkin olarak kullanıyoruz. Parasal aktarımın etkinliği açısından etkinliği hissedilir adım attık. Ekonominin potansiyeli ile uyumlu bir parasal büyümeyi gözeterek, tüm faizlerin politika faizine yakınsaması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz.” dedi.
2022 Enflasyon Beklentisi Yükseltildi
Merkez Bankası enflasyonun 2022 sonunda yüzde 60,4 oranında gerçekleşeceğini öngördü. Bir önceki raporda yüzde 42,8 beklentisi paylaşılmıştı.
Yıl sonunda gıda enflasyonu tahmini yüzde 49’dan yüzde 71,3’e çıkarılırken, 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 19,2, 2024 tahmini yüzde 8,8 olarak paylaşıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son verilere göre Türkiye’de enflasyon Haziran ayında yıllık bazda yüzde 78,65 oranında arttı. Bir önceki aya göre artış oranı yüzde 4,95 oldu.