Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. TCMB Başkanı Karahan, rapora ilişkin yaptığı sunumda, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve makroekonomik göstergelerin bu süreçle uyumlu bir şekilde ilerlediğini vurguladı.
Karahan, iç talebin yavaşlamaya devam ettiğini belirterek, bu durumun enflasyon üzerinde olumlu etkiler yarattığını söyledi. “Cari işlemler açığında düşüş sürüyor. Enflasyonun ana eğilimi öngörülerimizden yavaş olsa da iyileşiyor,” diyen Karahan, para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceğini ifade etti.
Sunumda ayrıca küresel ekonomiye dair beklentiler de paylaşıldı. Küresel büyümenin kademeli bir toparlanma göstermesinin beklendiğini belirten TCMB Başkanı, dünya genelinde merkez bankalarının enflasyon eğilimini dikkate alarak parasal sıkılığı azalttığını vurguladı.
Türkiye ekonomisinde talepteki dengelenme sürecinin sürdüğünü ifade eden Karahan, büyümede talep kompozisyonunun daha dengeli bir seyir izlediğini de sözlerine ekledi.
Dış ticaret dengesindeki iyileşmenin sürdüğünü belirten Karahan, cari açığın üçüncü çeyrekte azalmaya devam edeceğini tahmin ettiklerini, cari dengede olumlu seyrin süreceğini öngördüklerini ifade etti.
Karahan: Enflasyonun Ana Eğilimdeki Düşüş Sürüyor
Karahan, enflasyon beklentilerinde iyileşmenin kademeli olarak devam ettiğini, Ekim ayında enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürdüğünü, enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin temel malların öncülüğünde gerçekleştiğini belirtti.
Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışlarının kademeli olarak güç kaybettiğini belirten Karahan, bunun son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret ettiğini söyledi.
Sanayi sektöründe firmaların fiyatlama davranışları iyileştiğini ve üretici enflasyonundaki seyrin TÜFE’de mal fiyatlarını olumlu etkilediğini belirten Karahan, “Temel mallarda fiyat artışları önemli ölçüde zayıfladı. Genel itibarıyla temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ediyor. Talep koşullarındaki zayıflamayla fiyat artışının genele yayılımı azalıyor. Tüm sektörlerin enflasyon beklentileri kademeli bir şekilde geriliyor.” diye konuştu.
Sıkı para politikası duruşuna ilişkin beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlı olduklarını, sıkı parasal duruşun makroihtiyati adımlarla desteklendiğini sözlerine ekledi.
Karahan, finansal koşullardaki sıkılığın devam ettiğini, uzun vadeli TL finansman maliyetlerinin azaldığını gözlemlediklerini ifade etti. TL varlıklara olan ilginin arttığını, TL mevduatın yüzde 56 seviyesine ulaştığını ve KKM’nin payının yüzde 8’in altına indiğini belirtti.
Enflasyon Tahminleri Güncellendi
Karahan konuşmasında enflasyon tahminlerinde de değişiklik olduğunu belirtti. TCMB Başkanı, 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 21 olarak yukarı yönlü güncellediklerini, 2026 sonunda yüzde 12’ye gerileyeceğini öngördüklerini söyledi.
Karahan, enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine yakınsayarak istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini vurguladı. Para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesiyle yıllık enflasyonun ilerleyen dönemde istikrarlı olarak gerileyeceğini öngördüklerini sözlerine ekledi.