Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Karahan enflasyon tahminlerini paylaştı: Beklentiler değişti mi?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2025 yılının ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Enflasyon tahminlerinde bir değişiklik gerçekleşmedi. Ayrıntılar geliyor...
Karahan enflasyon tahminlerini paylaştı: Beklentiler değişti mi?
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Enflasyon Raporu 2025-II”nin sunumunu kamuoyuyla paylaştı. Sunumda hem küresel hem de yurt içi gelişmelere dikkat çeken Karahan, para politikasında kararlılığın sürdürüleceği mesajını yineledi.

Merkez Bankası’nın para politikasındaki sıkı duruşunun etkilerini aşamalı olarak almaya başladıklarını ifade eden Karahan, dezenflasyon sürecinin kesintisiz sürdüğünü söyledi. “Önümüzdeki dönemde de bu duruşumuzu koruyarak enflasyondaki düşüşün devamını sağlayacağız” diye konuştu.

Karahan: Küresel riskler ve belirsizlikler ön planda

Karahan, küresel ekonomik görünümdeki risklere de dikkat çekti. Son dönemde artan ticaret politikası belirsizliklerinin dünya ekonomisinde büyüme beklentilerini olumsuz etkilediğini dile getirdi. TCMB Başkanı, “Küresel büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskler arttı. Ülkeler bazında enflasyon üzerindeki etkiler farklılık gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle bazı ülkelerin uygulamaya koyduğu yeni tarife kararlarının, küresel piyasaların faiz indirim beklentilerini yeniden şekillendirdiğini belirten Karahan, bu adımların enflasyon beklentilerinde de yukarı yönlü baskı oluşturduğunu ifade etti.

‘Dezenflasyon yolunda ilerliyoruz’

Karahan, uygulanan sıkı para politikası sayesinde ekonomideki talep kompozisyonunun daha sağlıklı ve dengeli bir yapıya kavuştuğunu belirtti. “Aldığımız sıkılaştırma tedbirleri, iç talepteki aşırılıkları törpüleyerek daha istikrarlı bir görünüm ortaya çıkardı” diyen Karahan, piyasaların bu süreci giderek daha fazla fiyatladığını ifade etti.

İş gücü piyasasındaki görünüme de değinen Karahan, “İş gücü tarafı hâlen güçlü kalmakla birlikte, işsizlik verilerinin ima ettiği kadar sıkı bir yapıdan söz etmek zor. Esneklik payı mevcut” değerlendirmesinde bulundu.

İç talebin yılın ilk çeyreğinde öngörülenin üzerinde seyrettiğini aktaran Karahan, buna rağmen tüketim tarafında özellikle perakende satışlarda belirgin bir ivme kaybının gözlemlendiğini söyledi.

Dış ticaret verilerini de değerlendiren Karahan, “İhracatımız ılımlı bir artışla gücünü koruyor. İthalatta ise son dönemde yeniden bir artış eğilimi dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

Son rapordan bu yana enflasyonun öngörülen tahmin aralığının altında gerçekleştiğini, son üç aylık verilerin ana eğilimde yatay bir seyre işaret ettiğini sözlerine ekledi.

‘Kur etkisi sınırlı oldu’

TCMB Başkanı Karahan, mevcut verilere göre, kur etkisinin geçmiş dönemlere kıyasla daha sınırlı olduğunu, azalan KKM bakiyesinin, finansal koşullardaki sıkılaşma etkisiyle kur geçişkenliğinin sınırlanacağını öngördüklerini söyledi.

Emtia fiyatlarındaki düşüşün dezenflasyonu desteklemesinin beklendiğini kaydeden Karahan, zirai don hadisesinin işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdığını, bu gelişmenin gıda fiyatları üzerindeki baskıyı artırabilieceğini ifade etti.

Karahan, TL varlıklardan çıkışın para piyasası fonlarından kaynaklandığını, yatırımcıların TL’ye yönelik risk algısında toparlanma olduğunu belirtti.

Hanehalkı yabancı para mevduat talebinin son PPK toplantısının ardından yavaşladığını vurgulayan Karahan, “Attığımız adımların katkısıyla oynaklık giderek azaldı. Tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Karahan: Bireysel krediler yavaşlıyor

Karahan, fiyat artışlarının mevduat ve kredi fiyatlamalarına beklentiler ölçüsünde yansıdığını belirterek, TL ticari kredi büyümesinin kredi talebiyle uyumlu seyrettiğini söyledi.

Mayıs ayının ilk yarısına ilişkin verilerin, bireysel kredilerde haftalık bazda yeniden yavaşlamaya işaret ettiğini vurguladı.

Enflasyon tahminleri açıklandı

Karahan konuşmasının devamında, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini paylaştı. 2025 yıl sonu gıda fiyatları tahmininin yüzde 24,5’ten yüzde 26,5’e yükseldiğini belirten Karahan, “Enflasyonun 2025 yıl sonunda yüzde 24 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2026 yıl sonunda yüzde 12,00 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açıklama Merkez Bankası’nın daha önce belirlemiş olduğu enflasyon tahminlerinde bir değişiklik olmadığını gösteriyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.