Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan’ın gündeminde, üç kurum tarafından açıklanan farklı enflasyon hesaplamaları vardı.
Özellikle enflasyon hesaplamalarında TÜİK, ENAG ve İTO’nun farklı rakamlar açıklamasıyla ilgili gelen eleştiriler üzerine Karahan, “Bu üç endeks aynı şeyi ölçüyor denilemez, ancak tamamen farklı şeyler de ölçmüyorlar. Yani aralarındaki fark elma ile armut kadar değil, ancak kırmızı ve yeşil elma kadar diyebiliriz” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Karahan, Merkez Bankası ve BDDK arasındaki koordinasyonun güçlü olduğunu vurgulayarak, alınan kararların Finansal İstikrar Kurulu çerçevesinde belirlendiğini, normalleşme süreci kapsamında Basel III standartlarına geri dönüldüğünü ve bu adımın olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Karahan: Hesaplama Yöntemleri Farklı
Karahan, milletvekillerinin TÜİK, ENAG ve İTO’nun enflasyon hesaplamalarındaki farklılıklara yönelik sorularını yanıtlarken, bu farkların yöntem farklılıklarından kaynaklandığını vurguladı.
İTO’nun sadece İstanbul’da veri topladığını, TÜİK’in daha geniş çaplı bir veri setine dayandığını ve ENAG’ın çevrimiçi veri topladığını belirten Karahan, “Aynı sayıları beklemek doğru olmaz; yöntemler farklı, dolayısıyla sonuçlar da farklı” dedi.
Haziran ayından itibaren dezenflasyon sürecinin başladığını belirten Karahan, Merkez Bankası olarak enflasyonu hedeflenen seviyelere çekmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Enflasyon yüzde 5 seviyesine düşene kadar görevlerinin tamamlanmayacağını belirten Karahan, sonrasında fiyat istikrarını sağlama görevlerinin süreceğini ifade etti.
Karahan: KKM Bakiyesi Biraz Daha Azalmalı
KKM’nin neden kapatılmadığına yönelik soruya Karahan, 2023 Ağustos ayından bu yana KKM bakiyesinde 100 milyar dolarlık bir azalma yaşandığını belirtti. Bu aşamada bakiyenin daha fazla düşmesi gerektiğini düşündüklerini, KKM’nin bakiyesinin azalmaya devam edeceğini ve bu süreci yakından takip edeceklerini vurguladı.
Orta Vadeli Program’da (OVP) hedeflenen yüzde 41,5’lik enflasyon tahmininin, Merkez Bankası’nın hedef bandı içerisinde olduğunu belirten Karahan, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde tahmin yapmanın zorluğuna dikkat çekti.
Ayrıca piyasa katılımcıları, reel sektör ve hane halkının beklentilerini izlediklerini, enflasyon beklentilerinin gerçekleşen fiyat hareketlerine göre şekillendiğini, bu yüzden vatandaşların öncelikle enflasyonun düşüşünü görmeleri gerektiğini ifade etti.