Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantısı için Bali’de bulundu. Yaptığı sunumda, TCMB’nin fiyat istikrarı için elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğini belirtti. Aynı zamanda cari işlemler açığının daralmaya devam edeceğini de dile getirdi. Sunumunda küresel büyüme ile ilgili de görüşlerini bildirdi.
Küresel büyümenin 2018 yılının ilk yarısında güçlü kaldığını söyleyen Çetinkaya, küresel para politikası normalleşmesinin süreceğini söyledi.Bali’de yaptığı sunumda, portföy akışlarının ise 2018 yılında zayıf kaldığını kaydetti. Petrol ve emtia fiyatlarının ise yukarı yönde trend eğilimi kaydettiğine dikkat çekti. İç ekonomik faaliyetlerin ise yılın ikinci çeyreğinde yavaşladığını açıkladı. Çetinkaya, net ihracatın katkısının pozitife döndüğünü belirtirken, cari açığın daralmayı sürdüreceğini ifade etti.
Son verilerin ekonomik faaliyette yavaşlamaya işaret ettiğini belirten Çetinkaya, bunun iç talep kaynaklı olduğuna dikkat çekti.Ekonomik yavaşlamanın iç talebe bağlı olduğunu ifade eden Çetinkaya, “net ihracat, ekonomik faaliyete katkıda bulunmaya devam ediyor. Dış talep ihracatın büyümesini destekliyor. Reel kur tarihi düşük seviyelerde,” ifadelerini kullandı. Çetinkaya, son verilere göre dış dengede keskin bir iyileşme trendi çizildiğini de sözlerine ekledi.
Cari işlemler açığının daralmaya devam edeceğini söyleyen Çetinkaya, turizm gelirlerinin güçlü sıçrama gösterdiğini ifade etti.“Dış borç çevirme rasyoları istikrarlı seyrini sürdürdü,” diyen TCMB Başkanı, sunumunda enflasyon ve para politikasına da değindi. TÜFE enflasyonunun ve çekirdek göstergelerin önemli artış kaydettiğini söyledi. Türk lirasındaki değer kaybının, enflasyonist baskıları artırdığına dikkat çeken Çetinkaya, talep koşullarının enflasyonda yukarı yönlü riskleri sınırladığını belirtti. Bu nedenle fiyat istikrarını sağlamak için güçlü bir parasal sıkılaştırma uygulandığını ifade etti. Kredi büyümesinin yavaşlamaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Çetinkaya sunumunda ekonomik faaliyette yeniden dengelenmenin daha önemli bir hale geldiğini de ifade etti.Sunumunda dikkat çeken diğer başlıklar arasında dış talep gücünü sürdürürken, iç talepteki yavaşlamanın hızlandığı oldu. Fiyatla davranışlarındaki kötüleşmenin, zayıflayan iç talep koşullarına karşın enflasyon görünümünde yukarı yönlü riskler getirdiğini de söyledi. Güçlü parasal sıkılaştırmanın ise fiyat istikrarını desteklemekte olduğunu ifade etti. TCMB’nin ise fiyat istikrarı hedefine ulaşmak için elindeki tüm varlıkları kullanmaya devam edeceğini dile getirdi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.