Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB Başkan Yardımcısı Karahan’dan Dezenflasyon Açıklaması

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Reuters’a ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Karahan, dezenflasyon sürecinde mali görünümün önemine dikkat çekti.
TCMB Başkan Yardımcısı Karahan’dan Dezenflasyon Açıklaması
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Reuters’e ekonomik görünüme ilişkin açıklamada bulundu. Karahan açıklamasında, para politikasının etkilerinin görülmeye başlandığını ve dezenflasyon sürecinde maliye politikasının önemini vurguladı. Bu süreçte mali görünümün enflasyon üzerindeki etkisinin kritik olacağını belirtti.

Karahan, maliye politikasının dezenflasyon sürecine güçlü bir destek sağlaması gerektiğini, bu nedenle orta vadeli programın önemli bir yol haritası olacağını ifade etti.

İkinci çeyrek için GSYH verilerine atıfta bulunan Karahan, ekonomide beklenen yavaşlamayı doğrularken, büyümenin kompozisyonunda dengelenmenin görüldüğü belirtildi. Büyümedeki bu dengelenmenin cari açık verilerine de yansıdığını vurguladı.

Mal enflasyonundaki ılımlı seyre rağmen, hizmetler tarafında enflasyonun katı seyrini sürdürdüğünü ifade eden Karahan özellikle eğitim gibi zamana bağlı fiyatlanan hizmet kalemlerinde artışın devam ettiğini söyledi.

Merkez Bankası sıkılaşma kapsamında Haziran 2023’ten itibaren faiz artırımlarına başladı. Bu kapsamda politika faizi yüzde 50 seviyesine kadar çıkarıldı. Son enflasyon rakamlarının ardından, TCMB’nin faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına ilişkin soru işaretleri güncelliğini koruyor.

GCM Yatırım Banner

Morgan Stanley tarafından dün paylaşılan bir raporda, TCMB’nin bu yılın sonuna kadar faiz indirimi yapmayacağı tahmini öne çıktı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.