
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ağustos 2020 dönemi fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Merkez Bankası’nın raporunda dikkat çeken en önemli konu geçen hafta sonu yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı oldu. Otomobilde ÖTV oranlarının artırılmasının enflasyonu yukarı çekeceği ifade edildi.
Özet metninde yıllık enflasyonun temel mal başta olmak üzere enerji ve gıda gruplarında arttığı belirtildi.
Ağustos ayında TÜFE yıllık %11,77 geldi. Söz konusu dönemde tütün fiyatlarının durumuna bağlı olarak alkollü içecekler ve tütün grubunda hafif gerileme oldu. Hizmet grubu enflasyonunun yatay seyrettiği dönemde, temel mal grubundaki artışa dayanıklı tüketim malları öncülük etti.
Ağustos ayında temel mal grubunda enflasyon 0,37, altında 0,24, gıdada 0,13, enerjide 0,11 ve hizmette 0,04 oranında artış gerçekleştirdi. Öte yandan alkollü içecekler ve tütün grubunda 0,88 puanlık azalış meydana geldi. B endeksi %11,18, C endeksi ise %11,03 olarak kaydedildi.
Hizmet fiyatları yıllık bazda 1,14 puan artarak %11,83’e çıktı. Bu grupta yıllık enflasyon genel olarak yatay seyretti.
Geçtiğimiz ay hava yolu ile yolcu taşımacılığı fiyatlarında %1,53 oranında artış oldu. Bu durum ulaştırma hizmetlerinin yıllık enflasyonunu yukarı çekti. Öte yandan eğitim hizmetlerinde uygulanmaya başlanan KDV indirimlerinin, önümüzdeki süreçte enflasyonu olumlu yönde etkileyeceği ifade edildi.
Raporda dikkat çekici bir diğer açıklama ise otomotiv sektörüne getirilen ÖTV zammı oldu. Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe konulan değişiklik kapsamında otomobillerin satış fiyatlarında uygulanan ÖTV oranları çok ciddi şekilde artırıldı.
Bu gelişme gerek kamuoyunda gerekse sektörde tepkilere neden oldu. TCMB açıklamasında da yapılan değişikliğin grup enflasyonunu yukarı çekeceği belirtildi.
Ağustos ayında işlenmiş gıda fiyatları %0,81 oranında artış gösterirken, buna ekmek ve tahıllar öncülük etti.
Alkol-tütün grubunda yıllık enflasyon tütün fiyatlarındaki yüksek bazın etkisiyle 19,34 puan düşerek %2,44’e geriledi. %1,29 artan enerji grubunda petrol ve döviz kurlarındaki yükselişin etkisi hissedildi.
Geçen ay şebeke suyu fiyatlarında %2,69, katı yakıtlarda %1,13 oranında artış oldu. Böylelikle enerji grubunda yıllık enflasyon %9,59 seviyesinde gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde %13,51, işlenmiş gıdalarda enflasyon %11,86 oldu.
Yurt içi üretici fiyatları yıllık olarak 3,20 puan artışla %11,53’e yükseldi. Bu tabloda da emtia fiyatlarındaki ve döviz kurlarındaki artışın etkisi oldu.