
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 24 Eylül’de yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayımladı. Enflasyon gelişmelerinin yer verildiği özet metninde para politikasındaki temkinli duruşun devam edeceği mesajı verildi.
Ekonomik faaliyetlerde normalleşme adımlarının hızlanması ile birlikte üçüncü çeyrekte kayda değer bir toparlanma olduğunun altı çizildi. Koronavirüs salgınının ekonomide yarattığı zararın en aza indirilmesi amacıyla alınan mali tedbirlerin ekonominin toparlanmasına katkıda bulunduğu aktarıldı.
Tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında aylık %0,86, yıllık %11,77 oranında artış göstermişti.
Toplantı özetinde yer alan satırlarda enerji, gıda ve temel mal enflasyonunun yıllık oranı yükselttiği, tütün ürünleri ve alkollü içeceklerin ise düşüş yönünde etki yarattığı belirtildi.
Ağustos ayında gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu %13,51’e, işlenmemiş gıda grubu %15,36’ya yükseldi. Bu verilerde sırasıyla 0,78 ve 1,51 oranında artış olurken, yıllık TÜFE üzerinde belirleyici bir etkisi olduğu ifade edildi.
Söz konusu dönemde işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu 0,22 puan artarak %11,86’ya çıktı. %1,29 oranında artış gösteren enerji fiyatları yıllık enflasyonu 1,02 puan yukarı çekerek %9,59 oldu. Döviz kurlarındaki oynaklığa bağlı olarak temel mal yıllık enflasyonu 1,44 puan artarak %10,02’ye yükseldi.
Yılın sekizinci ayında hizmet grubu enflasyonu 1,14 puan artışla %11,83 oldu. haberleşme, lokanta ve otellerde yıllık enflasyon artık gösterdi. Öte yandan karayolu ve şehirlerarası yolcu taşımacılığının etkisi, ulaşım enflasyonunu aşağı çekti.
Ağustos ayında alkol ve tütün grubunda yıllık enflasyon 19,34 puan azalarak %2,44’e geriledi. Söz konusu dönemde alkollü içecek fiyatlarında %2,58’lik artış oldu. Enflasyon beklentilerindeki artışın devam ettiği Eylül ayında, yıl sonu tahmininin %11,46’ya çıkarıldığı hatırlatıldı.
Seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesi, turizm gelirlerinde az da olsa toparlanma olmasını sağladı.Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de virüsün yayılmasını önlemek amacıyla seyahat kısıtlamaları getirildi. Bu karar turizm sektöründe tarihin en kötü döneminin yaşanmasına sebep olurken, yasakların gevşetilmesi toparlanmaya yardımcı oldu.
Yayımlanan metinde kurulun ekonomik faaliyetteki toparlanmanın sürekliliği ve makrofinansal istikrar açısından cari işlemler dengesindeki seyrin önemi üzerinde durduğunun altı çizildi.
Petrol fiyatlarının hala kriz öncesi dönemin altında olduğu belirtilen toplantı özetinde, emtia fiyatlarındaki düşüşün yıl sonu enflasyonu üzerinde olumlu etki yaratacağı kaydedildi.
Gelişmekte olan ülkelere portföy girişlerinin devam ettiği ancak önümüzdeki sürece dair belirsizliklerin; dış ticaret, sermaye akımları ve finansal koşullar üzerinde risk oluşturmaya devam edeceği söylendi.
Mali tedbirlerin ve bankaların kredi genişlemesinin reel sektörü desteklediği ve toparlanma süresine yardımcı olduğu ifade edildi.
Arz yönlü enflasyonist etkilerin sürdüğü belirtilen metinde, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve risklerin azalması amacıyla sıkılaştırma adımlarının sürdürülmesine ve güçlendirilmesine karar verildiği bildirildi.
Ülke risk priminin gerilemesi, enflasyondaki düşüşün devamlılığı ve ekonomideki toparlanmanın öncelikli hedefler olduğu hatırlatıldı. Merkez Bankası’nın fiyat ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceği belirtildi.