Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 23 Mart tarihinde yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayımladı. Merkez Bankası son toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,50 oranında sabit bıraktı.
Bu toplantıda ele alınan enflasyon gelişmeleri, enflasyonu etkileyen unsurlar ve riskler olmak üzere tüm değerlendirmeler detaylı bir şekilde paylaşıldı.
Tüketici fiyat enflasyonu Şubat ayında yıllık bazda 2,50 puan düşüş göstererek yüzde 55,18’e geriledi. Enerji dahil olmak üzere tüm gruplarda yıllık enflasyon düşüş gösterdi.
Merkez Bankası’nın aktardığı bilgiye göre aylık bazda gıda ve hizmet enflasyonu artış gösterdi. Gıda ve alkolsüz içecek grubunda yıllık enflasyon 1,67 puan azalarak yüzde 69,33’e geriledi.
Enflasyon işlenmemiş gıdada yüzde 66,13’e gerilerken, işlenmiş gıda grubunda yüzde 73,87’ye yükseldi.
5 Yıl Sonrası için Enflasyon Beklentisi Yüzde 9
Enerji fiyatları bir önceki aya kıyasla artarken 2022’nin Şubat ayına göre 0,78 puan azalarak yüzde 61,64’e geriledi. Yıllık enflasyon kira alt grubunda hafif arttı, haberleşme ve diğer hizmetlerde yatay seyir izledi, ulaştırma, lokanta ve otellerde ise geriledi.
Temel mal grubunda yıllık enflasyon 3,76 puan azalarak yüzde 41,06’ya indi. Altın hariç dayanıklı mal fiyatlarında yıllık enflasyon 1,09 puan azalarak yüze 44,93’e geriledi.
Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre enflasyonun on iki ay sonrasında yüzde 31,63, yirmi dört ay sonrasında yüzde 17,91 ve beş yıl sonrasında yüzde 9,00 seviyesinde olması bekleniyor.
Finansal İstikrarı Tehdit Eden Koşullar Oluştu
Ekonomik faaliyetlerde tahmin edilenden daha iyi bir toparlanma olmasına karşın jeopolitik riskler ve faiz artışlarının etkisiyle finansal istikrarın tehdit eden koşulların oluştuğu belirtildi. Enflasyonu etkileyen uluslararası unsurların yakından izlendiği söylenen açıklamada, finansal piyasaların yakın zamanda merkez bankalarının faiz artırım döngüsünü sonlandıracağı beklentilerini yansıttığı kaydedildi.
Şubat ayında emtia fiyatlarının gerilediği, tarım alt endeksinde hafif bir yükseliş olduğu, ılıman hava koşulları sayesinde ise doğalgaz fiyatlarının geriledi belirtildi.
“Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmakla birlikte, depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.”
2022 son çeyrekte ekonominin yıllık bazda yüzde 3,5 büyüdüğü, böylece yılın genelinde yüzde 5,6 oranında artış gerçekleştiği kaydedildi.
PPK metninde 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem konusuna da değinildi. Deprem nedeniyle iktisadi faaliyetlerde bir belirsizlik oluştuğu, depremin doğrudan etkilediği sektörlerin yanında bölgesel yansımalarının da olacağı ifade edildi.
Daha önceki açıklamalarda yer aldığı gibi depremin ekonomik aktiviteyi yakın vadede etkilemesinin beklendiği fakat kalıcı bir hasar bırakmamasının öngörüldüğü tekrarlandı.
Ocak ayında istihdamın bir önceki aya kıyasla 264.000 kişi arttığı, işgücüne katılım oranının yüzde 54,1’e yükseldiği, deprem sonrasında ise istihdamdaki artış eğiliminin sınırlı bir düşüş gerçekleştirdiği kaydedildi.
Bundan sonraki para politikası duruşunun sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine ulaşma odağı çerçevesinde belirleneceği, liralaşma stratejisinin devam edeceği, kurulun deprem felaketinin etkilerinin en düşük seviyeye indirilmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını sağlayacağı açıklandı.
Merkez Bankası’nın fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma stratejisini tüm unsurlarıyla uygulayacağı, Türk İirası cinsi varlıkların artırılması, fonlamanın kompozisyonunda para takası (swap) ağırlığının azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılacağı eklendi.