Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TBMM’nin kabul ettiği iklim kanunu nedir?

Türkiye’nin ilk İklim Kanunu yürürlüğe girdi; net sıfır emisyon hedefiyle Emisyon Ticaret Sistemi kuruluyor. İşte detaylar;
TBMM’nin kabul ettiği iklim kanunu nedir?
HABER GİRİŞ

Türkiye, yeşil büyüme ve net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda ilk İklim Kanunu’nu yürürlüğe koydu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanan kanun, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum, karbon piyasaları ve Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) gibi konuları kapsıyor.

Kanunla, “Adil geçiş”, “Birincil piyasa”, “Denkleştirme”, “Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)”, “Gömülü sera gazı emisyonları” ile “Gönüllü karbon piyasaları”, “İklim adaleti” gibi tanımlar yer alıyor.

İklim Uyumu için Planlar Yapılacak

İklim Değişikliği Başkanlığı, sera gazı emisyonlarını izleme, raporlama, doğrulama ve denkleştirme faaliyetlerinde ana otorite olacak. Kamu ve özel sektör, strateji ve eylem planları çerçevesinde sera gazı azaltımı ve iklim uyumu için planlar yapacak, uygulayacak. Tarım, enerji, sanayi gibi tüm sektörler, Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır hedefi doğrultusunda sera gazı azaltımı ve çevresel verimlilik uygulamaları gerçekleştirecek.

Yerelde ise her ilde İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulları kurulacak. Yerel eylem planları hazırlanarak iller bazında emisyon azaltımı ve iklim uyumu sağlanacak.

Emisyon Ticaret Sistemi Kurulacak

Yeni kanunla Emisyon Ticaret Sistemi de hayata geçirilecek. ETS kapsamında belirli işletmelerin sera gazı emisyon izni alması ve emisyonlarına karşılık tahsisat teslim etmesi zorunlu olacak. Karbon Piyasası Kurulu ve Danışma Kurulu gibi yeni yapılar ETS’yi yönetecek. Ulusal karbon kredilendirme ve denkleştirme sistemi kurulacak; karbon kredileri ETS’de kullanılabilecek.

Cezai Yaptırımlar

Cezai yaptırımlar da getirildi: Emisyon raporlarını zamanında sunmayanlara, ETS yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere ve yasa dışı karbon kullanımı yapanlara 120 bin liradan 50 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/2Ç Kar/Zarar 32.49% / 67.51%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.