Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin meydana getirdiği büyük yıkımların ardın yeniden yapılanma sürecinde ülkede birçok kurum ve kuruluş seferber oldu. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar da 50. Baro Başkanları Toplantısı’nın ardından, deprem bölgesindeki fırsatçılıkla mücadeleye vurgu yaptı.
kolayca yatırım yapın
TBB’nin resmi sitesinden paylaşılan toplantının sonuç bildirgesinde halkın bu süreçteki dayanışma ve birlik duygusunu suiistimal ederek fahiş fiyat politikası uygulamaya çalışan fırsatçılara değinildi.
İhmalden Meydana Gelen Ölümler İdari ve Adli Süreçte Takip Edilecek
Bildirgede, Avukatlık Kanunu’na aykırı olarak hasar danışmanlık veya başka adlar altında vekaletname toplamaya çalışanlara karşı Türkiye Barolar Birliği ve Barolar geçit vermeyeceğine dikkat çekildi.
Ayrıca yapılan açıklamada deprem bölgesindeki gönüllü avukatların delilleri toplayıp tespitleri yaparak adaletin tecelli etmesi için çalıştığı ve vatandaşların haklarını savunmaya devam ettiği belirtildi.
TBB’nin cezasızlıkla mücadele kapsamıyla süreçteki her türlü ihmalden meydana gelen ölüm, yaralanma ve maddi kayıplara ilişkin etkin soruşturmayla adli ve idari yargılamaların yürütülme sürecini takip edeceği kaydedildi.
Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu’na Bütçe Çalışması
İleriki süreçte yaşanması muhtemel felaketlere hazırlıklı olunabilmesi için Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu’nun (SYDF) ve TÜRAVAK gibi TBB oluşumlarıyla uzun vadeli ve felaketler için bütçe çalışması yapılacağına işaret edildi.
TBB Deprem Koordinasyon Merkezi’nde alanındaki uzman avukatların da katılımıyla Deprem Hukuku Komisyonu’nun oluşturulacağını paylaşıldı.
Böylece hukuk ve idari yargı aşamalarında görev alacak barolar ve avukatlara destek olmak için hukuki sürecin her aşamasında faaliyet yürütüleceği aktarıldı. TBB bu düşünce kapsamında Hiçbir avukatın yalnız ve hiçbir yurttaşın savunmasız kalmayacağını savundu.
Depremlerin meydana geldiği 6 Şubat 2023 itibariyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile kurulan Deprem Koordinasyon Kurulu’ndan da destek alınarak ve her yönüyle raporlanarak TBB’nin kolektif hafızasına taşınacağının altı çizildi.
Bilimin Kılavuzluğunda İlerlenecek
Bundan sonraki felaketlerde aynı acıların yaşanması için tecrübe ve birikimin oluşumuna katkı sağlanacağı iletildi. Söz konusu kapsamda özellikle, bilimin kılavuzluğunda deprem riskinin arttığı ve tehdit altındaki bölgelere yönelik hususi çalışmaların yürütüleceğine işaret edildi.
TBB’nin açıklamasında kentsel dönüşüme dair hukuki alt yapıdan kaynaklanan sorunların da giderilmesi için afet planlamalarının ivedilikle yapılacağı yer aldı.
Olası afetlerde uygulanmak için kanuni düzenlemelere ihtiyacın bulunduğuna da değinilerek, “Adli süreler konusunda ilk günden itibaren yaşanan karmaşa, yurttaşların ve avukatların adalete güven duygusunu zedeleyecek düzeye ulaşmıştır.” ifadeleri kullanıldı.
Felaket Dönemleri için Kanun Çalışmaları Yapılacak
Bahsi geçen durumların bir daha yaşanmaması için felaket dönemlerinde doğrudan uygulamaya girecek hukuki ve cezai mekanizmaların düzenlenerek kanun çalışmalarının yapılacağının altı çizildi. Kanun çalışmalarının yasalaşması içinse ısrarcı bir şekilde takip edileceği vurgulandı.
Türkiye Barolar Birliğinin ve Baroların, “Deprem sonrasında görülen çeşitli hak ihlalleri ve hukuksuzluklarla mücadele konusunda tam bir fikir birliği içerisinde olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz.” ifadelerini kullandı.
Özellikle çocuklar ve kadınlar gibi kırılgan gruplar başta olmak üzere sahadan yansıyan hak ihlali iddialarının üzerine tam bir kararlılıkla gidileceğine de dikkat çekildi.