Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Habertürk’ün yayına konuk oldu. Ülke ekonomisine, Ukrayna savaşına ve Kur Korumalı Mevduatlara ilişkin değerlendirme yapan Çakar, 2020 yılında pandeminin tüm dünyada ekonomik hayatı negatif etkilediğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
Ekonomi otoritelerindeki temel kaygının üretimi, istihdamı ve genel ekonomik işleyişi korumak olduğunu ifade etti. Aşının bulunması ve ertelenen taleplerin devreye girmesiyle dünya ekonomisinin 2021 yılında yüzde 6,1 oranında büyüdüğünü hatırlattı.
Arzın her sektörde aynı şekilde artmadığını, enerji fiyatları ve girdi maliyetlerinde ciddi farklılıklar olduğunu belirterek 2019 yılında 45 dolar olan petrolün 110 dolara, 10 dolar olan doğalgazın 96 dolara çıktığını söyledi.
Enerji Maliyetleri Enflasyonu Doğurdu
Petrol ve doğalgazın fiyatının arttığı bir ortamda bütün girdi maliyetlerinde artış olacağını dile getiren Çakar, bu durumun dünyada enflasyonu doğurduğunu sözlerine ekledi.
“Enflasyon ciddi bir maliyet, enflasyonun sonucu petrolün fiyat artışı eşittir enflasyondur.” diyen TBB Başkanı, dünyanın bu enflasyon ortamına girmesinin talep enflasyonunu etkilediğini, 2020 yılına ertelenmiş taleplerin devreye girmesiyle hem maliyet hem talep enflasyonun oluştuğunu kaydetti.
Konuşmasına, “Enflasyon öyle bir şey ki, bir sefer gelip sürdükçe fiyat mekanizmasını bozuyor. Gerçek olmayan bir enflasyon doğuruyor. Beklenti enflasyonu her yerde benzer şekilde işler. Bizim ülkemizde biraz daha fazla işlediğini söyleyebilirim.” sözleriyle devam etti.
2. Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük krizin yaşandığını ancak hiçbir krizin sonsuza kadar sürmeyeceğini söyledi. Enerji fiyatlarının Rusya – Ukrayna savaşının nasıl şekilleneceğine bağlı olduğunu belirterek, tedarik aksaklıklarına değindi.
“Savaş risk arttırır. Savaş güvensizlik yaratır. Savaş öngörülebilirliği azaltır. Savaş coğrafyası hem doğalgaz hem petrol açısından önemli bir tedarikçi. Kimyevi gübre konusunda en önemli tedarikçilerden.” şeklinde açıklamada bulundu. Barışın tesis edilmesinin tüm dünya gibi bizim için de önemli olduğunu sözlerine ekledi.
KKM 782 Milyar TL’ye Ulaştı
20 Aralık tarihiyle devreye alınan kur korumalı mevduatın (KKM) 782 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.
TL mevduatın vadesinin uzadığını, KKM’de bireylerde 8 milyar dolar, tüzelde 11 milyar dolarlık bir yabancı paranın TL’ye geçtiğini açıkladı.
Enflasyonda sadece oranlara değil satın alma gücü paritelerine de bakılması gerektiğini belirtti. “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda enflasyona endeksli tahvil ürünün çalışıldığını biliyorum.” diyen Çakar, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması konusuna değindi.
“Ülke kaynaklarının ekonomi yönetimine veya ticaretin içerisine dahil edilmesi çok önemli. 5 bin ton 330 milyar dolar civarında Türkiye’de yastık altı altın olduğu öngörülüyor.” dedi.