
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, TBB’nin 68. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, hem Türkiye ekonomisine hem de bankacılık sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Çakar, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti ve bankacılık sektöründeki bazı uygulamaların sektör üzerinde baskı yarattığını vurguladı.
Konuşmasında dezenflasyon sürecinin sürdürülmesinin önemine değinen Çakar, “Enflasyonla mücadelede istikrarlı bir yaklaşım şart. Düşük enflasyon ortamına ulaşmak en önemli önceliğimiz olmalı” ifadelerini kullandı.
Bu sürecin sadece para politikası değil, tüm ekonomi yönetimi tarafından bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini dile getirdi.
Çakar: Bankacılık sektörü güçlü ama baskı altında
Küresel ekonomideki gelişmeleri de değerlendiren Çakar, son 15 yılda birçok ekonomik şok yaşandığını ve dünya genelinde büyüme ivmesinin zayıfladığını belirtti. 2025 yılında belirsizliklerin, ekonomi politikalarının merkezinde yer aldığını ifade eden Çakar, “Dünya ekonomisinin büyüme oranı yüzde 3’ün altına inebilir” uyarısında bulundu.
Çakar, Türk bankacılık sektörünün bilanço büyüklüğünün yüzde 40 artarak 35 trilyon TL’yi aştığını ve bunun milli gelire oranının yüzde 75’e ulaştığını açıkladı. Kredi hacminin ise yüzde 32 artışla 18 trilyon TL’yi geçtiğini belirtti.
KOBİ’lere verilen kredilerin toplam krediler içindeki payının yüzde 26 olduğunu, imalat sanayine sağlanan finansmanın ise toplam kredilerin üçte ikisini oluşturduğunu söyledi.
,Sektörün dayanıklılığına rağmen, bazı düzenlemelerin banka bilançoları üzerinde baskı oluşturduğunu dile getiren Çakar, özellikle zorunlu karşılık uygulamasını eleştirdi
Tüm bu zorluklara rağmen sektörün sağlamlığını koruduğunu belirten Çakar, “Ekonomik şoklara rağmen sektörümüz güçlü yapısıyla yoluna emin adımlarla devam etmektedir” ifadelerini kullandı.