Tayvan eski Devlet Başkanı Ma Ying-jeou bugün 1949’dan bu yana Çin’i ziyaret eden ilk eski veya yeni cumhurbaşkanı oldu. Ma açıklamasında, Tayvan Boğazı’nın her iki yakasındaki insanların etnik olarak Çinli olduğunu ve aynı atadan geldiklerini savundu.
Ma, 2008-2016 yılları arasında Tayvan devlet başkanı olarak görev yaptı. Çin’in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip.
Ma’nın ziyareti, artan Çin-Tayvan gerilimin ortasında gerçekleşecek. Çin bu süreçte demokratik olarak yönetilen Tayvan’a, kendi egemenliğini kabul ettirmek için baskı ile siyasi ve askeri araçlar kullanıyor.
Tayvanlılar Kendini Çinli Olarak Tanımlıyor
Tayvan Boğazı’nın her iki yakasındaki insanların Çin halkı olduğuna işaret eden Ma, her iki yakanın da Yan ve Sarı İmparatorlarının torunu olduğunu kaydetti.
Yan ve Sarı İmparatorların Torunları olarak nitelendiren Ma, Çin halkı için ortak bir ataya atıfta bulunan bir ifadeyi kullanarak dikkat çekti.
Reuters haberinde anket analizlerine yer vererek, Tayvanlıların çoğunun artık kendilerini Çinli olarak tanımladığına işaret etti.
Söz konusu ziyareti, Tayvan’ın ana muhalefet partisi Kuomintang (KMT) Çin ile aralarındaki gerilimi düşürmenin bir parçası olarak görüyor. KMT geleneksel olarak Çin ile yakın ilişkilerden yanadır ancak Pekin tarafı olduğunu reddeder.
Çin’in Yeniden Canlanması için Birlik Mesajı
KMT’nin kıdemli üyesi olarak bilinen Ma ise Çin ziyaretinden barış umduğunu belirtti. Çin halkına bir milliyetten ziyade bir etnik köken olarak atıfta bulunarak şu şekilde konuştu;
“İki tarafın barışı sürdürmek, savaştan kaçınmak ve Çin’i yeniden canlandırmak için birlikte çalışacağını içtenlikle umuyoruz. Bu, Boğaz’ın her iki yakasındaki Çin halkının kaçınılmaz bir sorumluluğudur ve çok çalışmalıyız.”
Reuters, Ma’nın bahsi geçen gezide herhangi bir üst düzey Çinli liderle görüşmesi planı olmadığını paylaştı. Ma ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in en son 2015 yılında Singapur’da bir araya geldiği anımsatıldı.