Tayland Ticaret Odası Üniversitesi (UTCC), ekonominin bu yıl yüzde 11,4’lük bir daralma göstermesini beklediğini bildirdi.
Bunun kayıtlardaki en büyük düşüş olacağını belirten UTCC Başkanı Thanavath Phonvichai, gerekçesini büyük ölçüde pandemik etkiye, değişken dövize, yaygın kuraklığa ve devam eden ABD-Çin ticaret savaşına bağladı.
Ayrıca tahminin ülkenin en az altı ay boyunca yabancılara kapatılmasına dayandığını ekledi. Nisan ayında ise üniversite, ekonominin yüzde 3,4 ila yüzde 4,9 oranında küçüleceğini tahmin etmişti.
Bangkok Post’un haberine göre UTCC, aynı zamanda ihracat için tahminini de düşürdü ki Nisan ayında %8,8 ila 12 daralma tahmin eden kurum şimdi yüzde 10,2 daralma tahmin etti.
Thanavath; “En kötü senaryoda Tayland, bu yıl kayıtların başladığı 1961’den bu yana en dik ekonomik daralmasını kaydedecek” dedi. Kilitleme önlemleri ve artan işsizliğin, insanların satın alma gücünü azaltırken salgın hastalığın yayılmasının, küresel ekonomik faaliyetlerin durdurulmasına neden olduğunu vurguladı.
Finansal kurumlarda daha yüksek batık kredilerin beklendiğini ekledi. Krizin ekonomi için en ağır kayıplardan sorumlu olduğunu belirten UTCC, 2,1 trilyon baht zarar tahmin etti. Bunun, 2011’de dev sellerden kaynaklanan 1,4 trilyon dolar baht seviyesindeki zarardan çok daha yüksek olduğunu vurguladı.
Thanavath’a göre Tayland kesinlikle kuraklık felaketinden daha yüksek riskler görecek ve bu da genel tarım sektörü için zorluğun devam etmesine neden olacak. Üniversite kuraklığın ülkeye 76,3 milyar baht zarar vereceğini tahmin etti.
Tüm bunların yanında yine Bangkok Post’un haberine göre Tayland ihracatının bu yıl yüzde 15 düşebileceği öngörüldü.Thailand’s exports may contract by 15% this year as the coronavirus pandemic hits global demand and a stubbornly strong baht adds to pressure, a shipping association said on Tuesday. #BangkokPost #Business #exports https://t.co/xyOwUJHmLm
— Bangkok Post (@BangkokPostNews) August 4, 2020
Thai National Shippers’ Council Başkanı Ghanyapad Tantipipatpong, üçüncü çeyrekte ihracat görünümünün, küresel ekonominin henüz toparlanamadığı ikinci döneme benzeyeceğini dile getirdi. Büyümenin temel itici gücü olan ihracat ikinci çeyrekte de bir yıl önceye kıyasla yüzde 15,2 oranında küçülmüştü.
Ghanyapad Tantipipatpong, gazetecilere verdiği demeçte grubun şimdilik yüzde 10 küçülme hedefini korusa da pozitiften daha çok negatif faktör olduğunu, bu nedenle sevkiyatların yüzde 15 düşebileceğini bildirdi. Bunun, 1992’de ihracat kayıtları tutulmaya başladığından bu yana en keskin düşüş olacağını ve küresel finansal kriz sırasında yüzde 14,3’lük düşüş yaşandığı eklendi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.