
Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik değişikliği ile ilgili Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı.
Bakanlık, “Emlak sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının tesis edilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesine yönelik faaliyetlerimiz aralıksız devam etmektedir. Bu çerçevede, ilan platformlarında yer alan taşınmaz ilanları yakından takip edilmekte, piyasa dengesini bozacak şekilde manipülatif fiyat artışı yaptığı tespit edilen emlak işletmelerine gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır,” denildi.
Açıklamada, genel ekonomik verilerle uyumlu olmayan fiyat artışlarının yasaklandığı da belirtildi. Aynı zamanda emlak sektöründe yaşanan fahiş ve manipülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi için Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
30 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile internet ortamında verilen taşınmaz ilanlarında taşınmaz sahiplerinin genel ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve haklı bir gerekçeye dayanmayan fiyat artışı yapmaları yasaklandı.
Ayrıca emlak işletmelerinin bu tür ilanlara aracılık edemeyecekleri açıkça düzenlendi. Yapılan düzenlemeyle artık sadece emlak işletmeleri değil, bu tür ilanlara konu olan taşınmazların maliklerine de idari yaptırımlar uygulanabilecek.
Değişiklik ile emlak sektöründe fırsatçılıkla mücadele edildiği belirtildi. Bakanlık, “Anılan mevzuat değişikliği ile emlak sektöründe fırsatçılığa ve manipülatif fiyat hareketlerine karşı çok yönlü bir mücadele imkanı sağlanmıştır. Ticaret Bakanlığı olarak, vatandaşlarımızın menfaatlerinin korunması ve emlak sektöründe şeffaf ve dengeli bir piyasa yapısının tesisi için gerekli tüm tedbirler alınmaya devam edilecektir,” dedi.