Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı Genel Müdürü Merve Onarlı, tasarruf finansman sektörünün durumu, büyüme hedefleri ve son yapılan yönetmelik değişikliğinin etkileri hakkında Dünya Gazetesi’ne bir demeç verdi. Sektörün Türkiye ekonomisine ve tasarruf bilincine katkı sağladığını, Sinpaş markasının da sektörde güven veren bir adres olduğunu belirterek krediye ulaşımın zorluğu ve faizlerin yüksek olmasının tasarruf finansman sektörünü büyüttüğünü dile getirdi.
Müşterilerin tasarruf yaparak bir konut ya da araca sahip olmalarının ülke ekonomisi için de çok önemli olduğunu ifade eden Onarlı, tüketim yerine tasarruf etme bilincinin artması gerektiğini, bu noktada devletin Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) olduğu gibi tasarruf finansmanına da teşvik vermesinin tasarrufları artıracağına dikkat çekti.
Tasarruf Finansman Sektöründe Yüzde 75 Büyüme Bekleniyor
Tasarruf finansman sektörünün şu anda 6 firma, 420’ye yakın şube ve 400 bine yakın müşteriye ulaştığını, 2022 yılında 79 milyar TL olan toplam sözleşme büyüklüğünün, geçen yıl itibarıyla yüzde 107 büyüyerek 163 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. Sektörün 2024 yılını ise yüzde 75 büyüme ile kapatmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
İpotekli konut finansmanı sistemine dahil olamayan veya ev ya da araç sahibi olmak isteyenler için tasarruf finansman şirketlerinin alternatif nedeniyle bu sektöre ilginin her geçen gün arttığını söyledi.
Sinpaş olarak 2023 yılını yüzde 800 büyüme oranıyla kapattıklarını, aktif büyüklüğü 24 milyar TL’ye sahip bir pazarda hızlı büyüme ivmesi yakaladıkları için memnun olduklarını sözlerine ekledi.
Yeni düzenlemeyle beraber ev ve araç sahibi olmak isteyen herkes için tasarruf finansmanı sağlayan markaları rahatça tercih edebileceklerini söyleyen Onarlı, sözleşme tavan tutarındaki artış ile konut için 7,2 milyon TL’ye araç içinse 2,8 milyon TL’ye çıkarıldığını aktardı.