
ING Türkiye’nin, Nielsen iş birliğiyle yürüttüğü “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nın 2024 yılı son çeyrek sonuçları açıklandı. Araştırma, bireylerin tasarruf alışkanlıklarına dair çarpıcı veriler ortaya koydu.
Son verilere göre, Türkiye genelinde tasarruf sahibi bireylerin oranı yüzde 54 seviyesinde sabit kaldı. Bu oran, bir önceki çeyrekle büyük ölçüde aynı düzeyde seyretti. Araştırma ayrıca tasarruf yapmayan bireyler arasında gelecek dönemde tasarrufa başlama planı yapanların oranının yüzde 24 olduğunu da gösteriyor.
Geleneksel yatırım araçları hâlâ revaçta
Tasarruf yapan bireylerin en çok tercih ettiği yatırım aracı ise yüzde 31 ile “yastık altı altın ve nakit” oldu. Onu sırasıyla yüzde 23 ile Türk Lirası vadeli mevduat hesapları ve yüzde 21 ile değerli metaller (altın, gümüş vb.) takip etti. Hisse senetleri ise önceki çeyrekle benzer şekilde yüzde 18 oranında tercih edildi.
Araştırmada ayrıca yatırım ürünleri hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünenlerin oranı genel kitle içinde yüzde 50 olarak belirlendi. Bu oran erkeklerde yüzde 57 ile kadınlardan 13 puan daha yüksek.
Düzenli tasarruf edenlerin sayısı artıyor
Düzenli olarak birikim yapanlar arasında artış gözlemlendi. Bu gruptaki bireylerin oranı yüzde 79’a yükselerek önceki döneme göre 7 puanlık artış gösterdi. Bu kişilerin yüzde 30’u gelirlerinin yüzde 10’undan azını, yüzde 45’i ise yüzde 10 ila 20’si arasındaki bir kısmı birikime yönlendirebiliyor.
Bireylerin tasarruf yapma motivasyonları arasında en çok öne çıkan neden “gelecek için yatırım” olurken (%39), beklenmedik durumlara karşı güvence sağlama ve çocuklar için birikim yapma gibi nedenlerin de önemli ölçüde artış gösterdiği dikkat çekiyor.