Son dönemde birçok alanda yaşanan uyuşmazlıkların ve sorunların çözümünde sıkıntı yaşanmasının ardından, arabuluculuk devri resmen başlıyor. Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklarda, dava açılması halinde zorunlu arabuluculuk şartı getirilirken, bu karar tarımsal alan için de geçerli olacak.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Tarımsal Üretim Sözleşmesinden Doğan Hukuk Uyuşmazlıklarına İlişkin Arabuluculuk Yönetmeliği yayımlandı.
Yönetmeliğin amacının tarımsal üretim sözleşmesinden doğan hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu belirtildi.
Buna göre tarımsal üretim sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar hakkında açılacak davalarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması dava şartı olacak.
Yapılan açıklamaya göre davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorunda olacak.
Bu zorunluluğa uyulmaması halinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilecek.
İhtarın gereğinin yerine getirilmemesi durumunda, dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilecek.
Dava dilekçesi içeriğinden açıkça arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması halinde, herhangi bir usulü işlem yapılmadan ve duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilecek.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından konuya dair açıklama yaptı. Tarımsal üretim sözleşmesinden doğan hukuk uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk döneminin 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla başladığını söyledi.
Arabulucuların, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren iki hafta içinde sonuçlandıracağını ve zorunlu hallerde en fazla bir hafta uzatılabileceğini belirtti.