Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tarım Üretici Enflasyonu Ekim’de Yeni Zirveyi Gördü

Tarım ürünlerine dair üretici enflasyonunu gösteren endeks Ekim ayında, rapor kapsamına dahil olan 92 maddeden 59’unda artış kaydedildi. İşte detaylar;
Tarım Üretici Enflasyonu Ekim’de Yeni Zirveyi Gördü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre tarım-ÜFE, Ekim 2022’de geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 163,32 arttı.

Tarım-ÜFE Eylül 2022 raporunda 2021’in aynı dönemine göre yüzde 156 oranında, Ağustos ayına göre yüzde 7,14 artış kaydedilmişti. Aralık 2021’ye göre yüzde 113,98, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 99,82’lik artış görülmüştü.

TÜİK’in bugünkü verilerine göre Tarım-ÜFE Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 4,59 oranında arttı. Ekim raporu, Aralık ayı ile kıyaslandığında yüzde 123,81, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 111,12 artış gerçekleşti.

Tarım Üretici Enflasyonu Değişim Oranları Ekim Ayı
KAYNAK: TÜİK

Sektörlere göre incelendiğinde bir önceki aya kıyasla balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 1,81 azalma kaydedildi. Bu azalmaya karşılık tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,72 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,85 artış gerçekleşti.

Yıllık Artışın En Yüksek Olduğu Alt Grup Turunçgiller Oldu

Ana gruplar bakıldığındaysa bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,21, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 4,36 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 8,84 oranında artış görüldü.

GCM Yatırım Banner

Sırasıyla koyun ve keçinin işlenmemiş süt ve yapağıları yüzde 83,57, tropikal ve subtropikal meyvelerde yüzde 125,26 ile yılık artışın en düşük olduğu alt gruplar oldu.

Bunlara karşılık yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla turunçgillerde yüzde 361,53 ve çeltikte yüzde 230,48 ile gerçekleşti.

Sert Kabuklu Meyvelerde Aylık Yüzde 50,68 Artış Kaydedildi

Eylül ayı ile kıyaslanan alt gruplara bakıldığında sırasıyla tropikal ve subtropikal meyvelerde yüzde 16,50 ve lifli bitkilerde yüzde yüzde 12,46 oranında düşüş görüldü.

Bahsi geçen azalışlara karşılık diğer ağaç ve çalı meyveler ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 50,68 ve yağlı meyvelerde yüzde 13,58 ile aylık artışın yüksek görüldüğü alt gruplar oldu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.