TÜİK, 2021’in birinci ayına ilişkin tarım-ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, Ocak’ta tarım ürünleri üretici fiyat endeksi aylık bazda %3,03 artışla değişim gösterdi. Verinin geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla değişimi ise %21,26 oranında artış oldu. Ayrıca, açıklanan raporda söz konusu verilerin 12 aylık ortalaması ise %15,72 oranında artışa işaret etti.
2020’nin Aralık ayına kıyasla Ocak’taki sektörlerin tamamında artış yönünde değişimler kaydedildi. Ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetler %8,95 artışla ilk sırada yer aldı. Balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %4,63, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %4,46, tarım ve avcılık ürünleri ilgili hizmetlerde %2,88, tek yıllık bitkisel ürünlerde 2,54 ve çok yıllıklarda ise %1,39 oranında artış oldu.
Sektör ve ana gruplara göre tarım-ÜFE, yılın ilk ayında tüm sektörlerde artış kaydetti.
Veriler, Ocak 2020’ye kıyasla, alt gruplar içerisinde en fazla artış gösterenin %31,38 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtaları olduğunu söyledi. Hemen ardından %30,99’luk artışla çeltik geldi. Diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler yıllık bazda %0,01 ile azalış kaydeden tek grup olarak öne çıktı.
Aşağıda, alt grupların aylık ve yıllık bazdaki değişimlerini gösteren tabloyu görüyorsunuz.
Yine yıllık bazdaki sonuçlara göre; en az artış gösteren alt gruplar sırasıyla sebze ve kavun karpuz, kök ve yumrular, manda dahil canlı sığırlar, işlenmemiş süt ve yağlı meyveler oldu.
Aylık bazdaki değişimlere bakıldığında; Ocak’ta sırasıyla lifli bitkiler, diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler en fazla artış gösteren alt gruplar olarak öne çıktı. Aylık bazda azalış kaydeden tek alt grup yağlı meyvelerdi. Tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve çeltik Ocak’ta bir önceki aya göre en az artış gösteren alt grup oldu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.