Türkiye’de ve dünyada enflasyon ateşi dinmiyor. Bu hafta dünyanın en büyük ekonomisinden gelen beklenti üstü rakam endişeleri artırırken diğer ülkelerin Ağustos ayı enflasyonları da benzer şekilde geldi.
Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) ise “baskı hafifleyecek mi?” sorusunu gündeme getirdi.
Tarımda üretici enflasyonu Ağustos’ta yıllık bazda yüzde 142,42 artarak tarihi rekordan geriledi.
Temmuz’da tarım enflasyonu yüzde 157,89 ile tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Ağustos’ta önceki yılın ayın aynı ayına göre gerileyen artış oranı, bir önceki aya göre de düştü.
Yılın yedinci ayındaki yüzde 5 artışın ardından sekizinci ayda yüzde 4,34 oranında azaldı.
Tarım-ÜFE’de bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 99,72 ve on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 89,02 artış gerçekleşti. Ağustos’ta bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 108,78 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 79,39 artış olmuştu.
Tüm Sektörlerde Önceki Aya Kıyasla Düşüş Yaşandı!
Sektörlerde bir önceki aya göre tüm gruplarda düşüş oldu.
Ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 6,89 azalış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,34 azalış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 1,24 azalış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 12,81, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,58 düştü. Artış gösteren tek ana grup yüzde 1,99 ile canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler oldu.
Yıllık ve Aylık Bazda Alt Gruplarda Tarım-ÜFE Değişimleri Farklılaştı!
Yıllık Tarım-ÜFE’ye göre 8 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi Yıllık artışın düşük olduğu alt grup yüzde 75,12 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu. En yüksek artış ise yüzde 255,52 ile lifli bitkilerde kaydedildi.
Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 4 alt grup daha düşük, 9 alt grup daha yüksek değişim gösterdi.
Aylık azalışın en yüksek olduğu alt grup yüzde 22 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler, artışın en yüksek olduğu alt grup ise yüzde 9,27 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler oldu.
Tarım enflasyonunun aylık bazda azaldığı Ağustos’ta endekste kapsanan 86 maddeden, 35 maddenin ortalama fiyatında azalış, 47 maddenin ortalama fiyatında artış gerçekleşti.